PROIZVODNJA I PRODAJA GODŽI SADNICA I BOBICA RUMENKA NOVI SAD

PROIZVODNJA I PRODAJA GODŽI SADNICA I BOBICA RUMENKA NOVI SAD

PROIZVODNJA I PRODAJA GODŽI SADNICA I BOBICA RUMENKA NOVI SAD BAČKA VOJVODINA SRBIJA

Biljka godži potiče sa Tibeta (Lycium barbarum) i smatra se lekom i hranom za dugovečnost. U medicini je nazivaju i crveni dijamant, jer se smatra da je prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma. Olakšava bolna stanja zglobova, štiti jetru i srce i pomaže njihovom boljem funkcionisanju, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika krvotokom, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba... Antioksidantni i imunološki parametri godži bobica gotovo su dvostruko veći, nego kod aronije.

Američki stručnjaci smatraju voćem veka godži. Istraživanja su potvrdila da plodovi sadrže 18 amino-kiselina, koje su neophodne za organizam, 21 mineral, mnogo vitamina i ostalih sastojaka potrebnih za jačanje imuniteta organizma koji je preduslov za zdrav i dug život čoveka. Ne čudi što je danas sve više onih koji ozbiljno počinju da se bave uzgajanjem ovog dragocenog voća!

Godži je, kao voćna vrsta, grm koji naraste dva-tri metra u visinu i dva metra u širinu. Cveta od juna do avgusta, a plodovi sukcesivno sazrevaju od septembra do oktobra. Plodovi godžija su crvene bobice, dužine jedan do dva centimetra koje se jedu sirove, osušene ili prerađene u sokove i sirupe.

Od godži bobica koje po ukusu podsećaju na grožđice, takođe, se mogu spravljati i čajevi, likeri, dodaci vinu ili jogurtu. Koriste se u pripremi jela sa pirinčom ili piletinom i kao dodatak salatama. Preporučeni dnevni unos je 10–30 grama osušenog ploda. Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahteva (gotovo) nikakvo prskanje ili zaštitu.
Ukoliko se gaji na plantažama, da bi se obezbedio korektan prinos, potrebno je navodnjavanje i postavljanje folije koja biljku godži štiti od korova i sprečava isparavanje vode iz zemljišta. Na plantažama, sadi se u razmacima 3 x 3 metra ili 1.100 biljaka/ha.

GODŽI BOBICE DNEVNA DOZA 

Da bi smo potpuno uživali u svim dobrobitima koje nam nude godži bobice, nisu nam potrebne veće količine. Naime, dnevna doza koja se preporučuje je svega 8 do 10 bobica. Tradicionalna kineska medicina preporučuje do 30 grama dnevno, ukoliko se upotrebljavaju godži bobice kao lek. Danas su na tržištu ipak najzastupljenije sušene godži bobice kao i prerađene nezaslađene bobice, sokovi, sirupi i druge varijante,jer je veoma teško naći sveže godži plodove. Ipak stvari su se poslednjih godina pokrenule te je sve veći broj entuzijasta koji se  upustio u gajenje biljke godži.

Tagovi: prodaja godžija Rumenka, prodaja godži bobica Rumenka, prodaja godži plodova Rumenka, prodaja godži voća Rumenka, prodaja sirupa od godžija Rumenka, prodaja proizvoda od godžija Rumenka, plantaža godžija Rumenka, uzgoj godžija Rumenka, gajenje godžija Rumenka, proizvodnja godžija Rumenka, sadnice godžija Rumenka.