Blog

ATLETIKA - OTVORENO PRVENSTVO SRBIJE U DVORANI: Ivana Španović prva zvezda mitinga

ATLETIKA - OTVORENO PRVENSTVO SRBIJE U DVORANI: Ivana Španović prva zvezda mitinga

Srpska "kraljica sportova" dobila je svoj novi dom. Atletska dvorana u Beogradu izgrađena je u periodu od šest godina.

Prevashodni cilj ovog projekta je da naši atletičari više ne moraju da u zimskom periodu napuštaju Srbiju. Sada u Beogradu imaju odlične uslove, najsavremeniju dvoranu za pripreme.

Objekat je svečano otvoren za međunarodni atletski dvoranski miting "Serbia Open 2016".

U Beogradu su učešće uzeli gotovo svi najbolji takmičari "kraljice sportova" u Srbiji, izostali su samo oni koji se oporavljaju od povreda.

Prva zvezda takmičenja bila je najbolja srpska atletičarka Ivana Španović, bronzana u skoku udalj na poslednjem Svetskom prvenstvu na otvorenom (Peking, 2015).

U Kini je Zrenjaninka preskočila sedam metara (7,01m). Imala je Španovićka veliku želju da takav rezultat ostvari i pred beogradskom publikom. Ipak, bilo je veoma teško tempirati formu za tako nešto, ipak je ovo olimpijska godina i treba sačuvati snagu za Svetsko dvoransko prvenstvo i Rio.

ivana i asmir

Nakon uspešno održanog prvog "Serbian open indoor meetinga" održana je i ceremonija dodele nagrada najuspešnijim atletičarima u Srbiji u prošloj, 2015. godini. Najbolji atletičar je Asmir Kolašinac, a kod dama, naravno, Ivana Španović.

Nagrade su dodeli predsednik Evropske atletske federacije, Svejn Arne Hansen i predsednik Balkanske atletske federacije, Dobromir Karamarinov.

Otvaranje atletske dvorane svojim prisustvom je uveličao najbolji teniser sveta Novak Đoković. U publici su bili i gosti iz regiona: dvostruka svetska šampionka u skoku uvis, Blanka Vlašić, bronzani iz Pekinga na 800 metara Amel Tuka i mnoge druge uvažene zvanice iz sveta sporta.

Prvo izdanje "Serbian open indoor meetinga" obeležila su tri oborena državna rekorda.

Ivana Španović je dobro skakala, ali nije uspela da ispuni obećanje dato beogradskoj publici i ostvari let od preko sedam metara. Najbolji rezultat Španovićeva je zabeležila u petoj seriji (6,85 metara), što je slabije od nacionalnog rekorda, koji je, naravno, u njenom vlasništvu.

Ipak, taj Ivanin najdalji skok  je svakako najvredniji rezultat mitinga po atletskim tablicama. To je treći rezultat na svetu, a drugi u Evropi ove godine, u dvorani.

Bilo mi je jako teško da se koncetrišem na skok, zbog atmosfere u dvorani. Takmičenje je bilo divno, a dvoranom sam oduševljena. Žao mi je što nisam uspela da oborim državni rekord, ali sam rezervu ostavila ipak za Svetsko prvenstvo“.

motka

Naš junior Đorđe Mijailović postavio je novi seniorski državni rekord u skoku s motkom, pošto je preskočio 5,21 metar. On je oborio rekord star 26 godina koji je bio u vlasništvu Dragana Georgijevskog (5,20m).

Još jedan talentovani junior, Elzan Bibić, oborio je nacionalni rekord Srbije na 3000 m i to za tri sekunde. Novi dvoranski rekord naše zemlje sada iznosi osam minuta, devet sekundi i šest stotinki.

U završnici mitinga zablistala je i Amela Terzić, koja je oborila rekord legende naše atletike Snežane Pajkić iz 1987. godine na 3000 metara. Novi rekord iznosi devet minuta, tri sekunde i 39 stotinki.

 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor