Blog

ATLETIKA - SVETSKO PRVENSTVO U DVORANI: Ivana Španović vicešampionka sveta u skoku udalj

ATLETIKA - SVETSKO PRVENSTVO U DVORANI: Ivana Španović vicešampionka sveta u skoku udalj

Naša Ivana Španović nastavlja fantastičan kontinuitet uspeha i osvajanja medalja na velikim takmičenjima. Ivana je u Portlandu postala vecešampionka planete u skoku udalj, još jednim fenomenalnim rezultatom od preko sedam metara (7,07m), što je i novi nacionalni rekord Srbije, kadi se radi o takmičenjima u zatvorenom prostoru.

ivana

Španovićka je povela nakon prve serije skokom od tačno sedam metara. Posle nekoliko manje interesantnih serija, najveća uzbuđenja viđena su u poslednja dva skoka. Najpre je olimpijska šampionka, Britni Ris, skočila u petoj seriji takođe sedam metara i na kratko zauzela prvo mesto, zbog boljeg drugog skoka. Međutim, Španovićeva je uzvratila udarac i u toj istoj seriji skočila rekordnih 7,07 metara za povratak na vodeću poziciju.

Nažalost, to ipak nije bilo dovoljno za zlato i titulu svetske dvoranske šampionke.

Ponovo su se, baš kao i na prošlogodišnjem Svetskom atletskom prvenstvu na otvorenom u Pekingu u poslednjoj seriji u Portlandu dešavala čuda. Svetska i olimpijska prvakinja, Amerikanka Ris skočila je neverovatnih 7,22 metara  i tako, na neki način, otela našoj Ivani najsjajniju medalju. 

Treće mesto osvojila je Britanka Loren Ugen, takođe sa novim nacionalnim rekordom od 6,93 m.

ivana spanovic slavi

Prethodni državni rekord u dvorani takođe je bio u njenom vlasništvu od 2014.godine, kada je u Pragu skočila 6,98 metara i osvojila zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu "kraljice sportova".

Iako je zlatnu medalju izgubila u poslednjoj seriji, nova vicešampionka sveta, Ivana Španović iz Srbije, bila je prezadovoljna ostvarenim na ovom takmičenju:

„Zaista sam uživala večeras na takmičenju. Nisam imala veliki pritisak, a borba nije prestajala od početka do kraja nadmetanja. Atmosfera je bila sjajna, zbog novog formata takmičenje je zaista trajalo dugo, ali ništa mi nije smetalo da u svakom skoku dam sve od sebe. Rezultat je sjajan, još jedna medalja i to je ono što mi je najvažnije, kontinuitet i konstantan napredak. Drago mi je što se Ris vratila, jer da ona nije ovako sjajno skakala večeras, možda ni ja ne bih pružila svoj maksimum. Zaista je poštujem i radujem se svakom našem novom susretu i takmičenjima na otvorenom“

Trener Obradović nije mogao da sakrije žal zbog ovakvog triler-raspleta u šestoj seriji:

„Nakon tri bronzane medalje koje su došle sa svetskih prvenstava, ovog puta smo očekivali sjajniju medalju i to smo do poslednje serije i imali, nadali smo se zlatu, ali, eto, nažalost osvojeno je srebro. Ostvaren je fantastičan rezultat, Ivana je odlično skakala, ali za mene lično ostaje veliki žal što ovoga puta nije osvojeno zlato. To je bol i lepota sporta. Što se tiče samog takmičenja, publika je mogla da vidi da se Ivana borila do poslednje serije, do poslednjeg atoma snage. Još jednom je pokazala da tamo gde je najvažnije ona ruši sve svoje rekorde i postavlja nove granice snova. Do sada smo sa svetskih prvenstava imali samo bronze, uključujući tri Ivanine, Topićevu i Perićevu, ovo je do sada najsjajnija, ali ne zaustavljamo se, očekuju nas Olimpijske igre i borba do poslednjeg daha.“

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor