Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U ATLETICI, AMSTERDAM: Ivana Španović šampionka Evrope!

EVROPSKO PRVENSTVO U ATLETICI, AMSTERDAM: Ivana Španović šampionka Evrope!

Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju u skoku udalj na Šampionatu Evrope u atletici u Amsterdamu! Najbolja srpska atletičarka opravdala je ulogu favorita i skokom od 6,94 metara iz druge serije došla do evropskog trona.

Ivana je nastavila neverovatan niz osvajanja odličja na velikim takmičenjima.

Zrenjaninka je došla do zlata iako nije dala svoj maksimum, jer je kruna sezone na Olimpijadi u Riju, gde je očekuje neuporedivo jača konkurencija.

ivana skok

Ivana je bila ubedljivo najbolja i u kvalifikacijama, gde je sa 6,90 metara bila nedostižna za rivalke. U finalu, posle prestupa u prvom skoku, već u drugoj seriji Španovićka se odličnim skokom "zacementirala" za prvu poziciju i bez problema je sačuvala vođstvo do kraja takmičenja.

Imajući u vidu nepovoljne vremenske prilike, jak vetar, i ostali Ivanini skokovi su bili zaista odlični: 6,81m, 6,72m i 6,71m i svaki je bio bolji od najboljeg skoka osvajačice bronzane medalje, Malaike Mihambo (6,65 metara). MIhambo nastupa pod zastavom Nemačke, po majci, a inače je njen otac rodom iz Tanzanije.

Jedini ozbiljan rival Ivani u borbi za zlato bila je britanska skakačica Džezmin Sojers, univerzalna sportistkinja koja se takmiči i u atletskoj disciplini sedmoboj i u bobu dvosedu, zimskom sportu. Sojersova je u trećoj seriji skočila lepih 6,86 metara, doduše, uz veliku pomoć vetra od 2,8 m/s, dok je pobednički skok Španovićeve išao uz vetar od samo +0,9 m/s.

Najmaleroznija takmičarka u skoku udalju u Amsterdamu svakako je bila Ksenija Balta. Estonka je zabeležila isti rezultat kao Mihambo, ali je ostala bez bronzane medalje jer je imala za tri santimetra kraći drugi najbolji skok (6,60m, Nemica 6,63m).

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor