Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U RVANJU U RIGI: Nemeš i Maksimović doneli još dva srebra Srbiji

EVROPSKO PRVENSTVO U RVANJU U RIGI: Nemeš i Maksimović doneli još dva srebra Srbiji

Srpski rvači ostvarili su veliki uspeh na Evropskom prvenstvu u Rigi. Posle srebra Davora Štefaneka (do 66kg), poslednjeg dana takmičenja još dva naša takmičara postali su vicešampioni "Starog kontinenta". Viktor Nemeš osvojio je srebro u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 75 kg, a Aleksandar Maksimović takođe se našao na drugoj stepenici pobedničkog postolja, u kategoriji do 71 kg.

srebrnjaci

Viktor Nemeš bio je na pragu velikog podviga i osvajanja zlatne medalje, vodio je sa 2:0 u poenima sve do samog finiša borbe protiv Zurabija Datunašvilija, ali je posustao u finišu i dozvolio rivalu izjednačenje na 2:2, pa je zlato je pripalo Gruzinu (kriterijum poslednjeg poena), a srebro našem rvaču.

viktor nemes

Šteta za Viktora, ali i srebrna medalja je izuzetan rezultat.

Da podsetimo, Nemeš je bio drugoplasirani i na Evropskim igrama u Bakuu prošle godine. Viktor (22 godine) je i aktuelni šampion Evrope u konkurenciji mlađih seniora (U-23) i pred njim je, bez ikakve sumnje, velika budućnost i još puno uspeha i medalja.

Nemeš je u polufinalu savladao vicešampiona sveta iz Hrvatske, Nevena Zugaja (3:3, naš as bolji jer je osvojio poslednji poen), u četvrtfinalu od Mađara Lasla Saboa (3:0) i u osmini finala od Ilije Kojokarua iz Rumunije (6:0).

maksimovic aleksandar

Aleksandar Maksimović je finalni duel izgubio sa 3:0 od Varšama Boranijana iz Jermenije. U prvom delu borbe naš as je imao inicijativu, ali nije uspeo da stekne bodovnu prednost, pa je rival uzvratio iz kontre, kada je bio u podređenom položaju. To je malo poljuljalo samopouzdanje srpskog takmičara, što je olakšalo Jermenu put do pobede.

Srpski borac imao je teže protivnike na putu do finala, pa je možda i umor presudio u borbi za zlato. Maksimović je u polufinalu bio bolji od Turčina Junusa Ozela (2:1). U četvrtfinalu je naš rvač izbacio viceprvaka Evrope iz 2014, Azerbejdžanca Hasana Alijeva (3:1). U osmini je srpski rvač savladao Šveđanina Knuta Zakarijasa Talrota (3:3, pravilo poslednjeg poena).

Maksimović je i ranije osvojio jednu medalju na Evropskim prvenstvima. U Dortmundu 2011, uzeo je bronzu u kategoriji do 66 kilograma.

Rusi su inače ubedljivo najuspešnija nacija na ovom prvenstvu, sa čak sedam zlatnih, jednom srebrnom i četiri bronzane medalje. Daleko iza su Gruzijci (3-2-4), Turci (3-1-3) i Azerbejdžanci (2-2-4). Po broju medalja dobri su bili Ukrajinci (1-5-8) i Belorusi (1-3-6).

Srbija je u ukupnom plasmanu sa tri srebra zauzela odlično, 14. mesto u Evropi.

 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor