Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U RVANJU U RIGI: Srebrna medalja za Davora Štefaneka

EVROPSKO PRVENSTVO U RVANJU U RIGI: Srebrna medalja za Davora Štefaneka

Naš najbolji rvač u poslednjoj deceniji, Davor Štefanek, nastavio je kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmićenjima. Subotičanin je na Evropskom šampionatu u rvanju u Rigi osvojio srebrno odličje, pošto je u finalu izgubio od ruskog predstavnika Islambeka Aljbijeva, tehničkim tušem. Naš as se bori grčko-rimskim stilom, u kategoriji do 66 kilograma.

srebro davor stefanek

Pre okršaja sa Aljbijevom, Davor je bio bolji u polufinalu od Litvanca Edgarasa Venckaitisa (6:1), u četvrtfinalu od Kamrana Memedova iz Azerbejdžana (tehnički tuš, 9:0) i u osmini finala od Kristijana Jagera iz Mađarske (5:4).

Štefanek, najbolji sportista Srbije u tradicionalnom izboru lista "Sport" u 2014. godini, ranije je obezbedio učešće na Olimpijskim igrama u Riju, osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu u Las Vegasu prošle godine.

stefanek davor

Ovo je četvrta medalja na Evropskim prvenstvima za Davora, druga srebrna. Vicešampion "Starog kontinenta" Štefanek je bio i davne 2004. na šampionatu u švedskom gradiću Haparandi. Dva puta se okitio i bronzom (Tampere 2008. i Beograd 2012), dok mu je najveći uspeh titula svetskog prvaka u Taškentu 2014. godine, kada je i proglašen za najboljeg sportistu naše zemlje.

I Davorov rival u finalu je takmičar izuzetnog renomea. Aljbijev, rodom iz glavnog grada Čečenije, Groznog, bio je olimpijski šampion u Pekingu 2008, u kategoriji do 60 kilograma. Takođe je bio i svetski prvak u Herningu 2009, a vecešampion u Budimpešti 2013. Ovo mu je drugo zlato na Evropskim prvenstvima, Islambek je bio najbolji i 2009. u Viljnusu (do 60kg).

Od srpskih reprezentativaca blizu odličja bio je i Kristijan Fris (grčko-rimski stil, kategorija do 59 kg). U borbi za bronzu naš takmičar je tehničkim tušem poražen od Moldavca Doniora Islamova (8:0).

U polufinalu je od Frisa bio bolji ruski takmičar Mingijan Semjonov (tehnički tuš, 10:0), koji je kasnije osvojio zlatnu medalju.

Na putu do polufinala, Senćanin je savladao u četvrtfinalu Turčina Mustafu Saglama (4:1). i u osmini Bugarina Radoslava Krasimirova Vasiljeva (6:0).

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor