Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU MARIBOR: Žetva medalja Srbije, rekord Zorane Arunović

EVROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU MARIBOR: Žetva medalja Srbije, rekord Zorane Arunović

Posle neočekivanog debakla na Olimpijadi u Riju, gde smo ostvarili samo jedan plasman u finale (sedmo mesto Bobane Veličković), srpsko streljaštvo se ponovo vraća na staze uspeha. Na Evropskom prvenstvu u gađanju vazdušnim oružjem u slovenačkom gradu Mariboru, naša reprezentacija je ostvarila najveći uspeh po broju osvojenih odličja, ne samo u istoriji Srbije, već i ako se računaju rezultati bivše Jugoslavije. Uzeli smo čak deset medalja u zvaničnim (četiri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu) i dva u promotivnim ekipnim takmičenjima. Dosadašnji rekord bio je sedam trofeja, sa prošlogodišnjeg Evropskog šampionata u mađarskom Đeru.

Junakinja ovog prvenstva "Starog kontinenta" i jauspešnija takmičarka je, svakako, osvajačica tri zlatne medalje, Zorana Arunović. Zorana je, uz pojedinačno zlato u gađanju vazdušnim pištoljem sa 10 metara, postavili i novi svetski rekord finala (246,9 krugova), što je i najvredniji rezultat postignut na šampionatu u Mariboru. Na kraju finala, razlika između zlatne Zorane i drugoplasirane, Ukrajinke Olene Kostevič, koja je branila titulu, bila je ogromnih 7,4 kruga, što je razlika kakva se vrlo retko viđa na velikim takmičenjima.

Zorani je odličje u Mariboru drugo pojedinačno na Evropskim prvenstvima, posle bronze na EP 2016, a ima i titulu vazdušnim pištoljem na Evropskim igrama u Bakuu 2015.

Arunovićeva je najzaslužnija i ekipno zlato za Srbiju u ovoj disciplini, u kojoj su uz nju gađale Bobana Veličković i Jasmina Milovanović. Tu je Zorana zauzela ukupno drugo mesto sa 389 krugova (iza Bugarke Boneve, koja je "upucala" krug više), Veličkovićeva je bila 16, a Milovanovićeva 20. Ti solidni rezultati i druge dve naše takmičarke, u zbiru, doneli su ubedljiv trijumf srpskoj ekipi. Srbija je na kraju trijumfovala sa čak šest krugova razlike ispred drugoplasiranih Nemica.

Ženski srpski tim pištoljem je tako osvojio sedmu medalju na evropskim prvenstvima (šest vazdušnim, jednu MK oružjem), treću zlatnu.

Arunovićeva je bila članica svih prethodnih trofejnih ekipa, u kojima su ranije gađale i legendarna Jasna Šekarić, kao i Brankica Zarić i Danica Rašeta.

Dakle, titule prvaka Evrope za Srbiju osvojili su: Zorana Arunović vazdušnim pištoljem, ženska ekipa pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković i Jasmina Milovanović) i dva miksa , vazdušnom puškom (Andrea Arsović i Milutin Stefanović) i vazdušnim pištoljem (Zorana Arunović i Damir Mikec). Srebrom se okitio muški seniorski tim puškom (Stefanović, Sebić, Pletikosić).  

Srpski miksevi pištoljem i puškom su u Mariboru odbranili zlatne medalje osvojene lani u Đeru. Ni u jednoj disciplini pojedinačnog i miks programa prošlogodišnji šampioni nisu uspeli da ponove uspehe, izuzev dva srpska para.

Par pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je u finalu pobedio Rusiju, za koju su gađali Vitalina Bacaraškina i Vladimir Gončarov. Mešoviti dubl u gađanju vazdušnom puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je u meču za zlato bio je bolji od ruskog miksa Vdovina/Maslenjikov.

Muška reprezentacija puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić) je osvajanjem srebra prekinula višegodišnji post bez timskih medalja za Srbiju u gađanju vazdušnom puškom u konkurenciji seniora.

Evo spiska svih osvojenih medalja za Srbiju na Evropskom prvenstvu u streljaštvu u Mariboru, zvanični program.

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), seniorski miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec), seniorski miks puškom (Andrea Arsović/Milutin Stefanović).

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić).

Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov).

Osim deset zvaničnih odličja Srbije, tu su još i dve medalje osvojene u revijalnom ekipnom takmičenju.

Zlato: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić).

Srebro: ženski seniorski tim puškom (Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Dragana Todorović).

Ekipno takmičenje po novom formatu će od sledeće godine biti u zvaničnom programu Evropskog prvenstva.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor