Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU: Zlatna Ivana Maksimović, srebrne juniorke

EVROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU: Zlatna Ivana Maksimović, srebrne juniorke

Ivana Maksimović je nova šampionka Evrope u streljaštvu, u disciplini malokalibarska puška 50 metara trostav! To je prvo zlato u karijeri za srpsku reprezentativku, koja je najveći uspeh ostvarila u istoj disciplini 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu. Tada je osvojila srebrnu medalju, što je ujedno bila i jubilarna 100-ta medalja za Srbiju u istoriji Olimpijada.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo se održava u slovenačkom gradu Mariboru.

ivana srebro

Osim zlata Ivane Maksimović, obradovale su nas i juniorke, koje su osvojile srebro, takođe u disciplini gađanje MK puškom sa 50 metara trostav. Ekipa Srbije nastupila je u sastavu Milica Babić, Nevena Armuš i Sanja Vukašinović. Babićeva se plasirala i pojedinčano u finale juniorki u istoj disciplini i zauzela odlično peto mesto.

Ivana Maksimović do zlatnog odličja došla je rezultatom od 451,5 krugova. Srebro je pripalo predstavnici Italije, Petri Cublazing sa 451,4 kruga, a bronzana medalja Nemici Barbari Englader sa 440,7 krugova. Odluka je pala u pretposlednjem, 44. hicu. Tada je naša Ivana pogodila 10,4, Cublazing samo 8,5 kruga i Maksimovićeva je preuzela vođstvo. Poslednjim metkom srpska predstavnica je pogodila 9,9 krugova, a takmičarka iz Bolcana (grada u pokrajini Južni Tirol) 10,2 i za desetinku kruga titula je otišla u Srbiju!

Maksimovićevoj je ovo druga evropska medalja MK puškom, posle bronze iz Osijeka 2013. Ima i bronzu iz Moskve 2014. vazdušnom puškom. Ujedno, ovo je naša tek druga zlatna medalja u trostavu posle EP u Sulu 1971., kada je isti uspeh ostvarila Mirjana Mašić (uz tadašnji svetski rekord). Dve pojedinačne bronze za Srbiju osvojile su Valerija Sabatka u Frankfurtu 1979. i Jasmina Francki u Bolonji 1992.

Nakon osnovnog dela Maksimovićeva je bila druga sa 582 kruga (189, 199, 194). Za plasman u finale neophodno je bilo 579 krugova.

ivana s puskom

Ivani Maksimović je ovo prvo zlato u karijeri sa velikih takmičenja:

"Veliki dan za mene. Ovo je bio san koji sam dugo sanjala jer sam osvajala dosta srebrnih medalja, zovu me u šali 'silver ledi', a sada - prva najsjajnija medalja. Finale je bilo jako uzbudljivo, i za mene vrlo teško, jer je bilo jako sparno. Uvek očekujete mnogo, ali često nešto malo nedostaje, a ovoga puta sam na kraju, baš kad treba, „nagazila” i stigla prvoplasiranu. Dala sam i poslednje atome snage jer su rivalke vrhunske takmičarke i uvek je teško boriti se protiv njih. Ovo mi je jedno od poslednjih takmičenja u sezoni i htela sam da je zaokružim na pravi način. Drago mi je što sam uspela" - rekla je nova evropska šampionka, koja je ove godine već osvojila univerzitetsku pojedinačnu bronzu i ekipno srebro, kao i srebro na Svetskom kupu u Čangvonu kada je obezbedila i vizu za Rio.

Maksimovićeva je u Mariboru morala da raspucava sa Britankom Mekintoš za ulazak među tri. U hicu odluke, pogodila je odličnih 10,4 kruga, rivalka iz Velike Britanije takođe dobrih 10,2, ali je ostala bez medalje, iako je bila najbolja posle osnovnog dela sa 588 krugova.

"Raspucavanje je bilo vrlo stresno, ali kada sam videla da sam dobila novu šansu, bila sam srećna, pošto mi je prethodni hitac bio loš. Puls mi je bio 300, osećala sam veliki pritisak, ali šansu koja mi se ukazala iskoristila sam da ne budem četvrta kao u Bakuu na Evropskim igrama. Mnogo mi je značila i podrška sa tribina, ponela me je i pomogla da izdržim do kraja i pružim maksimum" - istakla je srpska reprezentativka.

Ivana je, osim pomenutih medalja na OI u Londonu i u Čangvonu, osvajala srebrna odličja i na finalu Svetskog kupa 2013. u Minhenu i Svetskom kupu u Fort Beningu 2014 (oba puta vazdušnom puškom).

25-godišnja Beograđanka osvojila je i dosta bronzanih medalja, sem ranije pomenutih na EP u Osijeku i Moskvi, bila je na najnižoj stepenici pobedničkog postolja i na SK u Čangvonu 2013. kada je uzela dve bronze (MK i vazdušna puška), a u istom gradu 2011. jednu (vazdušna puška).

juniorke

Juniorska ženska reprezentacija Srbije osvojila je ekipno srebro na Šampionatu Evrope u Mariboru u disciplini MK puška trostav sa 1.723 kruga (Babić 584, Vukašinović 572, Armuš 568). Ovo je ujedno i novi ekipni juniorski državni rekord (stari je bio 1.718 krugova, ostvaren u Plzenu ove godine). Zlatna medalja pripala je Rusiji sa 1.728, dok je bronzu osvojila Švajcarska sa 1.711 krugova.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor