Blog

FINALE CEV KUPA IZAZIVAČA: Vojvodine bolja od Benfike, prvi klupski trofej za srpsku odbojku

FINALE CEV KUPA IZAZIVAČA: Vojvodine bolja od Benfike, prvi klupski trofej za srpsku odbojku

Odbojkaši novosadske Vojvodine NS seme pobednici su CEV čelindž kupa! Novosađani su u dva meča ostvarili bolji učinak od Benfike iz Lisabona (3:1, 2:3). To je istorijski uspeh - prvi klupski trofej za srpsku odbojku, iako smo u ovom sportu izuzetno uspešni već decenijama na reprezentativnom planu i bili smo i olimpijski šampioni (Sidnej 2000). Imajući u vidu veoma tešku materijalnu situaciju u našoj zemlji, veliku krizu u gotovo svim sportskim klubovima kod nas, a pogotovo u odbojci kao jednom divnom, ali neprofitabilnom sportu, ovaj uspeh novosadskih odbojkaša je zaista fantastičan podvig.

odbojkasi vojvodine ns seme

Posle trijumfa od 3:1 u Novom Sadu, "lalama" su u revanšu bila neophodna dva seta da osvoje evropski trofej. Izabranici Strahinje Kozića uspeli su da iskoriste nervozu domaćina i da već nakon prva dva seta ostvare cilj, pošto su poveli sa 0:2 (24:26, 21:25). Razočarana publika već tada je počela da napušta dvoranu u Lisabonu, a Novosađani, svesni da su ostvarili istorijski uspeh, više nisu imali dovoljno energije i motiva, pa su dozvolili domaćinima da dobiju naredna tri seta (25:16, 25:23, 15:10), načine preokret i ostvare "Pirovu pobedu" - 3:2.

vojvodina stroitelj minsk

Trofej Vojvodini doneli su: Veljko Petković (kapiten), Stevan Simić, Lazar Kolarić, Čedomir Stanković, Borislav Petrović, Miloš Nadaždin, Milan Katić, Igor Jovanović, Nikola Peković (libero), Dražen Luburić, Mihajlo Stanković i Miodrag Milutinov.

Kup izazivača je treće po vrednosti evropsko klupsko odbojkaško nadmetanje. Do 2007. se zvao CEV kup, kada je taj naziv dodeljen nekadašnjem Kupu pobednika kupova. Tada je takmičenje koje se u periodu 1980-2007 zvalo CEV kup preimenovano u CEV čelindž kup.

Italijanske ekipe dominiraju od starta ovog takmičenja, čak 25 puta su slavili timovi sa "čizme", najviše trofeja imaju Modena (5) i Maćerata (4). Tri puta su slavili Rusi (uključujući SSSR), dva puta Turci (prošle godine Fenerbahče, predvođen legendom naše i svetske odbojke, Ivanom MIljkovićem), a po jednom Poljaci, Holanđani, Francuzi i Nemci. Sada je, zahvaljujući Vojvodini, i Srbija u tom elitnom društvu osvajača evropskih trofeja u klupskoj odbojci.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor