Blog

Kengurski skok Vavrinke

Kengurski skok Vavrinke

Pobedom na Australijen openu i osvajanjem svoje prve Gren slem titule, Stanislas Vavrinka ne samo da je načinio ogroman korak napred u svojoj teniskoj karijeri, već je i ustalasao poprilično ustajale teniske vode u kojima već dugi niz godina teniske ajkule Federer, Nadal i Đoković potpuno dominiraju.

U poslednjih 10 godina (2004-2013), Federer je osvojio 16 Gren Slem titula (ukupno 17), Nadal 13, Đoković 6, a svi ostali teniseri svega pet Gren slem trofeja ?! Kolotečinu su razbijali: Gaston Gaudio (Argentina) na Rolan Garosu 2004. (pre početka ere Nadala), Marat Safin (Rusija) na Australijen openu 2005, Huan Martin del Potro (Argentina) na US openu 2009. i Endi Mari (Velika Britanija) na US openu 2012. i Vimbldonu 2013. godine. Kad se pogledaju ovi statistički podaci, jasno je koliko je veliki podvig Vavrinka ostvario, jer njegova Gren slem titula na Australijen openu ima daleko veću težinu u eri najboljih igrača u istoriji "belog sporta" nego neke ostvarene u drugo vreme, kada su čak i prosečni igrači poput Tomasa Johansona (Švedska) ili Petra Korde (Češka) stizali do trofeja u Melburnu.

Vavrinka je prvi teniser kome pošlo za rukom da pobedi i Đokovića i Nadala na jednom od četiri najveća turnira, a veličinu njegove trijumfa nikako ne može da umanji ni navodna povreda Nadala u finalu, pošto i veliki, a videli smo to i u slučaju Serene Vilijams, ponekad ne znaju da gube i da sportski priznaju poraz.

U svakom slučaju, došlo je do značajnih turbulencija u vrhu ATP liste, koja sada izgleda ovako (prvih deset):

1 Nadal, Rafael (Španija) 14,330
2 Đoković, Novak (Srbija) 10,620
3 Vavrinka, Stanislas (Švajcarska) 5,710
4 Del Potro, Huan Martin (Argentina) 5,370
5 Ferrer, David (Španija) 5,280
6 Mari, Endi (Velika Britanija) 4,720
7 Berdih, Tomaš (Češka) 4,540
8 Federer, Rodžer (Švajcarska) 4,355
9 Gaske, Rišar (Francuska) 3,050
10 Conga, Žo-Vilfrid (Francuska) 2,885

Rafael Nadal ima ogromnu prednost nad našim Novakom Đokovićem (preko 3.500 poena), a s druge strane još je veći zaostatak ostatka teniskog karavana, koji je skoro 5.000 bodova iza našeg asa, pa će poredak prve dvojice na ATP listi još dosta dugo biti ovakav ako ne bude nekih nepredviđenih događaja. Izuzetno je mala razlika između igrača od trećeg do osmog mesta (manje od 1.500 poena) i tu se mogu očekivati česta pomeranja u plasmanu u narednim mesecima. Priča o "velikoj četvorki" svetskog tenisa (Đoković, Nadal, Federer, Mari) više "ne pije vodu", ostao je veliki dvojac na čelu, a, ko zna, možda im se u borbi za tron pridruži baš Vavrinka ?

 

 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor