Blog

ODBOJKAŠKE KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: I Nemačka bolja od Srbije, Rio ostao san

ODBOJKAŠKE KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: I Nemačka bolja od Srbije, Rio ostao san

Odbojkaška reprezentacija Srbije neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru ove godine. To je tužan epilog kvalifikacija u Berlinu, pošto je, nakon poraza od Poljske, naša selekcija izgubila i od domaćina Nemačke - 0:3 (20:25, 24:26, 20:25). Nažalost, prvi put nakon 1992. godine, naši odbojkaši propuštaju najveću smotru svetskog sporta.

Meč protiv domaćina naši odbojkaši su odigrali znatno slabije nego prvi duel kvalifikacija, protiv svetskog prvaka Poljske. Po ko zna koji put se pokazalo da je prijem servisa "rak rana" našeg tima. Kada primači loše odrade svoj deo posla, ni najbolji tehničari ne mogu da organizuju uspešne akcije i poraz je neminovan. A naši "dizači" svakako ne spadaju u sam svetski vrh, nemaju tu "magiju" u sebi, da na neki volšeban način pozitivno rešavaju situacije posle lošeg prijema servisa.

blok srbije

Već prvi set protiv Nemaca je pokazao sve slabosti srpskog nacionalnog tima. Naš slab prijem, loš servis, mlak napad, dosta grešaka, nedovoljna borbenost - sve je "teralo vodu na vodenicu" domaćina, koji je prilično lako stekao ogromnu prednost - 8:15. U nastavku prve deonice Nemci su rutinski održali stečeno vođstvo i set rešili u svoju korist - 20:25.

Jedini duži period koliko-toliko dobre igre srpske reprezentacije viđen je u drugom setu, koji je bio odlučujući u ovom duelu. Vodila je Srbija 9:7, pa i tri poena razlike (14:11), preokrenuli su Nemci na 14:15, a onda naši opet uzvratili (18:17). Došli su domaći odbojkaši, bodreni od navijača, do nove prednosti - 21:23, kada je viđen poslednji trzaj srpske selekcije, predvođene Aleksandrom Atanasijevićem i vođstvo od 24:23 uz set loptu. Tada je malo i sreća "okrenula leđa" našim odbojkašima, ne koristimo odličan servis našeg korektora da završimo set i poravnamo na 1:1, a surova kazna ekspresno stiže - 24:26 i 0:2 za Nemce.

Slomljeni ovakvim ishodom druge deonice naši slabo započinju treći set, gube 4:8 i malo kasnije 7:11. Nije bilo predaje, neposredno posle drugog tehničkog tajm-auta potpuni preokret naših - 17:16. Međutim, tada sledi još jedan pad izabranika Nikole Grbića, ovoga puta koban. Korektor nemačkog tima Grocer niže poen za poenom i vodi svoj tim do pobede - 20:25 i 0:3.

srbija tajm aut

Razočaranje je veliko, pre svega zato što je odbojka jedan od naših najtrofejnih i najuspešnijih sportova, koji nas je navikao na uspehe i odličja. Međutim, treba biti realan i priznati da smo poraženi od dve, u ovom trenutku, kvalitetnije selekcije od nas. Aktuelni svetski šampion Poljska je drugoplasirana reprezentacija na listi Svetske odbojkaške federacije (FIVB), dok je Nemačka deveta, a naša reprezentacija tek 12. Kada uzmemo u obzir mesto održavanja kvalifikacionog turnira (Berlin), neuporedivo veću podršku navijača domaćinu, pa i Poljskoj, koja je tu u komšiluku, sudijski kriterijum koji je uvek na strani organizatora turnira, a i većih, moćnijih i bogatijih zemalja, jasno je da je ovakav epilog olimpijskih kvalifikacija, nažalost, sasvim realan i očekivan.

Mora se napomenuti i da ova srpska selekcija nema ni približno toliko kvalitetnih igrača kao nekadašnji trofejni sastavi. Nema više u srpskom timu takvih asova kao što su bili braća Grbić, Goran Vujević, Andrija Gerić, Đula Mešter, Ivan Miljković, Slobodan Boškan, Vladimir Batez, Dejan Brđović, Željko Tanasković, Žarko Petrović, Vasa Mijić i mnogi drugi velikani naše odbojke.

U ovom sastavu ističe se kao neprikosnoveni lider korektor Aleksandar Atanasijević kao ekstra klasa, on je i jedini bio na svom nivou u Berlinu i zaslužio prelaznu ocenu. U tu kategoriju vrsnih igrača možemo svrstati i Marka Podraščanina, koji je podbacio u Nemačkoj. Ostali naši prvotimci nemaju dovoljan kvalitet za velika dela, pogotovo se to odnosi na naše primače, a ni tehničari nam nisu naročito dobri. Zato ovaj neuspeh nije neko veliko iznenađenje i manje je plod trenerskog neiskustva našeg selektora Nikole Grbića, a mnogo više je posledica značajnog pada kvaliteta naše muške odbojke, koji je evidentan. Verujemo da će Srpski odbojkaški savez, kao jedan od najorganizovanijih i nauspešnijih u našoj zemlji, znati da prepozna ovu situaciju i adekvatno reaguje kako bi nam i u budućnosti odbojkaški sport donosio puno radosti i medalja.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor