Blog

SP U VODENIM SPORTOVIMA U RUSIJI: Srbija u finalu, Italija nokautirana već u prvoj četvrtini

SP U VODENIM SPORTOVIMA U RUSIJI: Srbija u finalu, Italija nokautirana već u prvoj četvrtini

Srbija je u finalu Svetskog prvenstva! Naši vaterpolisti posle "gaženja" Amerike sa 12:7, nisu imali milosti ni prema Italiji. Rivali sa "čizme" deklasirani su u prvoj deonici, koju su srpski "delfini" dobili sa čak 4:0, a potpuno dokusureni do kraja poluvremena, nakon kojeg je na semaforu pisalo nestvarnih 8:2 za Srbiju. Do kraja meča izabranici Dejana Savića su rutinski održavali prednost, malo su i čuvali snagu za finale, tako da je protivnik uspeo da koliko-toliko ublaži poraz i izbegne katastrofu - na kraju 10:6 (4:0, 4:2, 1:2, 1:2).

stefan mitrovic

U svakom meču naš tim ima drugog igrača koji iskoči u prvi plan i odigra glavnu ulogu. Protiv Amerikanaca je to bio Duško PIjetlović, a sinoć je Italijane do ludila doveo fantastični Stefan Mitrović, za koga nisu nikako mogli da nađu rešenje, jer je pogađao iz svih pozicija. Sa tri briljantna gola Mitrović je bio ključni igrač u totalnoj dominaciji našeg tima u prvom poluvremenu, kada je rival nokautiran. I ostali srpski igrači odigrali su odličan meč, bili su veoma čvrsti i agresivni u odbrani, a efikasni u napadu, tako da se čak još sedam "delfina" po jednom upisalo u listu strelaca: Dušan Mandić, Živko Gocić, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Nikola Jakšić i Andrija Prlainović. Time je pokazana velika snaga našeg tima, kojoj ne može da parira nijedna vaterpolo ekipa na svetu, kada su naši asovi raspoloženi za igru.

mandic

Protivnik u finalu je Hrvatska, koja je, tek nakon izvođenja peteraca, uspela da izađe na kraj sa najprijatnijim iznenađenjem šampionata, Grčkom - 15:13. Regularni deo završen je sa 10:10 (3-1, 2-3, 3-2, 2-4), a kod izvođenja peteraca Hrvati su bili nepogrešivi i jedna odbrana njihovog golmana je bila dovoljna za konačan trijumf (5-3).

Finale je na programu u subotu od 21 h po našem vremenu. Isti rivali sastali su se u ovogodišnjem finalu Svetske vaterpolo lige u Bergamu. Tada su Hrvati vodili na poluvremnu sa dva gola razlike (2:4), a na kraju su ubedljivo poraženi sa 9:6 (1:1, 1:3, 3:1, 4:1). Nema sumnje da je srpska reprezentacija kvalitetnija, ali u sportu ne pobeđuje uvek bolji, tako da treba biti vrlo oprezan protiv ekipe koja takođe nema poraz u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva. Hrvati su imali laku grupu, savladali su Kinu sa čak 17:1, Brazil sa 10:9 i Kanadu 12:7. Pravu snagu pokazali su u četvrtfinalu protiv Crne Gore, koju su veoma lako pobedili (10:4).

Od poslednjih šest mečeva sa komšijama, srpski vaterpolisti su slavili četiri puta (9:6, 7:4, 14:11, 9:8), jednom Hrvati (5:7), a jedan meč završen je nerešeno 8:8. Ipak, većinom su dueli igrani u Svetskoj ligi, koja ima najmanji renome od svih velikih takmičenja i obično timovi ne igraju u najjačim sastavima.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor