Blog

SVETSKA LIGA ZA ODBOJKAŠE 2017: Težak prvi vikend za Srbiju, dve pobede i jedan poraz

SVETSKA LIGA ZA ODBOJKAŠE 2017: Težak prvi vikend za Srbiju, dve pobede i jedan poraz

Branioci titule u Svetskoj ligi, odbojkaši Srbije, nisu se proslavili na startu ovogodišnjeg takmičenja. Pred svojim navijačima u Novom Sadu izabranici Nikole Grbića ostvarili su dva trijumfa, nad Amerikancima i Kanađanima (po 3:1) i doživeli neočekivanu katastrofu protiv Belgije (0:3).

Ipak, šest bodova osvojenih prvog vikenda i nisu toliko loš učinak, koliko našeg selektora može da zabrine igra srpskog nacionalnog tima. Uočene slabosti moraće da se koriguju što pre, jer narednog vikenda (9-11. jun) gostujemo u Teheranu.

Sem domaćina Irana, koji nas je iznenadio u prošlogodišnjem izdanju elitne divizije Svetske lige, rivali će nam biti neugodna Argentina i ponovo Belgija.

Prvog dana nadmetanja u Novom Sadu, u petak, Srbija je savladala oslabljenu selekciju SAD sa 3:1 u setovima (25:18, 23:25, 25:20, 25:21), dok je Kanada, uz dosta sreće, savladala Belgiju nakon taj-breka - 3:2 (25:22, 19:25, 26:24, 23:25, 15:13).

Već u uvodnom duelu naš tim je iskazao određene slabosti, pogotovo na prijemu, a promenljiva igra pratila nas je ceo vikend. Selektor Grbić već nakon prvog dana je konstatovao da je zadovoljan samo pobedom i bodovima, a nikako ne i igrom svojih pulena. Odskočili su jedino Marko Ivović, koji je upisao 17 poena, 13 iz napada i čak četiri asa, i koliko-toliko Aleksandar Atanasijević i Uroš Kovačević sa po 11 uspešnih akcija.

Nažalost, ispostavilo se da je legenda bila u pravu što se tiče forme srpskih "orlova", jer je u subotu doživljen nezapamćen debakl od Belgije -   0:3 (20:25, 18:25, 23:25). Ne pamti se kad je naš nacionalni tim bio toliko nemoćan na svojoj tvrđavi, u "srpskoj Atini". Ne samo da nismo uzeli nijedan set, već smo bili istinski inferiorni u duelu sa solidnom i talentovanom, ali svako ne ekipom ekstra klase.

Možda smo malo potcenili protivnika, ali takođe treba reći i da su Belgijanci odigrali neverovatan meč, sa nestvarno malim brojem grešaka. Već u Teheranu je prilika za revanš i da se vidi da li je njihov ubedljiv trijumf u Novom Sadu bio samo slab dan Srba ili se radi o značajnom usponu ove reprezentacije u muškoj odbojci. Dosad je Belgija važila za "zlatnu sredinu", selekciju koja zna da povremeno iznenadi, ali bez snage za velike domete, borbu za medalje.

U nedelju smo savladali Kanadu, koja je dan ranije u taj-breku pobedila i komšije iz SAD - 3:2 (23:25, 25:19, 18:25, 25:23, 15:11). Protiv odbojkaša iz "zemlje javorovog lista" Srbija je pružila nešto bolju partiju i slavila sa 3:1 (25:23, 25:21, 20:25, 25:20).

Nismo ni u tom poslednjem meču prvog vikenda nešto oduševili, ali Nikola Grbić je ipak bio zadovoljan reakcijom svojih momaka, koji su uspeli da se oporave od šokantnog poraza od Belgije i upišu nova tri boda. Opet su najzaslužniji za trijumf bili Ivović (16 poena) i Atanasijević (15).

U svakom slučaju, prvi trener Srbije ima dosta briga pred put u Persiju. Neophodno je poboljšati prijem, pa i blok kako bismo se i ove godine kvalifikovali za finalni turnir ovog prestižnog komercijalnog takmičenja.

Ukupna tabela prve divizije Svetske lige nakon prvog vikenda:

Francuska 9, Belgija, Brazil 7, SRBIJA 6, Poljska 5, Kanada, Rusija 4, Italija, Bugarska, Iran 3, Argentina 2, SAD 1.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor