Blog

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU ZA IGRAČE DO 20 GODINA: Srbija šampion!

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU ZA IGRAČE DO 20 GODINA: Srbija šampion!

Srbija nastavlja dominaciju u vaterpolu, posle seniora i naši mladi igrači do 20 godina postali su prvaci sveta! U veoma neizvesnom finalu, srpski vaterpolisti nadigrali su Italiju sa 13:12 (4:1, 3:4, 4:6, 1:1).

srpski vaterpolisti

Izabranici Vladimira Vujasinovića silovito su započeli meč i već nakon prve četvrtine stekli tri gola prednosti - 4:1. Na veliki odmor otišlo se sa prednošću od dva gola u našu korist - 7:5. Međutim, u trećem kvartalu dolazi do potpunog preokreta, rival prvo stiže do izjednačenja (8:8), a zatim dva puta i do minimalnog vođstva (8:9, 9:10). U toj "ludoj" deonici posignuto je čak deset golova, a finiš pripada juniorima Srbije, koji uspevaju da se oporave od šoka i da ponovo stignu do prednosti od 12:11.

Posle prave goleade u trećem periodu, u poslednjoj četvrtini mreže su dugo mirovale. Sredinom tog dela igre Italijani su uspeli još jednom da dođu do egala (12:12), ali Draško Gogov uspeva da sa udaljenosti od oko osam metara postigne svoj peti pogodak na meču i time donese trijumf Srbiji, a sebi epitet meč-vinera.

Sem Gogova, i Gavril Subotić je uspeo da pet puta zatrese mrežu protivnika, Ivan Gvozdenović se dva puta upisao u listu strelaca, a Mateja Asanović jednom.

Bronza je pripala Mađarskoj koja je nakon izvođenja peteraca bila bolja od Grčke - 13:12. U regularnom toku meč je završen nerešeno - 9:9.

dobožanov i subotić

Srbija je dobila i dva velika pojedinačna priznanja. Gavril Subotić je proglašen za najboljeg igrača, a Lazar Dobožanov za najboljeg golmana Svetskog juniorskog prvenstva.

Tako je nastavljena tradicija uspeha naših vaterpolo selekcija. Da podsetimo, Srbija je pre dve godine bila treća na Svetskom šampionatu za juniore, a bila je najbolja i 2011. godine na prvenstvu u grčkom Volosu.

Što se tiče uspeha ranijih država, čiji je Srbija sukcesor, zajednica Srbije i Crne Gore trijumfovala je 2003. i 2005. godine, dok je Jugoslavija bila najbolja 1989. godine.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor