Blog

SVETSKO PRVENSTVO U VESLANJU OŽIBELE: Istorijski uspeh, tri bronzane medalje za Srbiju

SVETSKO PRVENSTVO U VESLANJU OŽIBELE: Istorijski uspeh, tri bronzane medalje za Srbiju

Nastavlja se neverovatna serija uspeha srpskih sportista u 2015. godini. Posle kajakaša, i veslači su na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu ostvarili istorijski rezultat, čak tri puta se popevši na pobedničko postolje.

Do bronzanih medalja su stigli dvojac bez kormilara Miloš Vasić/Nenad Beđik,  dvojac sa kormilarom Viktor Pivač/Martin Mačković, uz kormilara Luku Mladenovića, kao i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače. Tri bronze u Francuskoj predstavljaju ubedljivo najveći uspeh na planetarnim šampionatima za seniore u istoriji srpskog veslanja.

bedjik

Dvojac bez kormilara Vasić/Beđik osvajanjem svetske bronze u disciplini dvojac bez kormilara učinio je Svetsko prvenstvo u Francuskoj ubedljivo najuspešnijim u istoriji srpskog veslanja. Naime, do takmičenja u Ožibeleu, Srbija je osvojila ukupno pet medalja (šest ako se računa i jedno odličje na Svetskom prvenstvu u neolimpijskim disciplinama 2008) na svetskim prvenstvima za seniore, kojima su sada pridodata nova tri odličja. Prekinut je i poduži post, koji je trajao šest godina. Poslednja svetska medalja osvojena je na Svetskom prvenstvu za seniore u Poljskoj 2009, kada je do bronze stigao dvojac bez kormilara za lake veslače Miloša Tomića i Nenada Babovića.

Čuveni trener Nebojša Ilić veoma je zaslužan je za uspeh našeg dvojca bez kormilara. Evo šta je izjavio posle osvajanje bronze svojih pulena:

"Od srca čestitam Milošu i Nenadu na osvojenoj bronzanoj medalji, ali i na izvanrednom radu tokom cele sezone. Bili su posvećeni, požrtvovani i marljivi, uspevši da iznesu ceo, vrlo zahtevan, program priprema koji smo napravili pred ulazak u novu sezonu. Povrh svega od početka su verovali u sve što rade i na kraju je stigla nagrada. Osvojili su odličja na svim velikim takmičenjima u ovoj godini, zaključno sa bronzom u Ožibeleu koja predstavlja krunu sezone. Moj lični ogroman motiv u daljem radu jeste olimpijska medalja u Riju, a za postolje na Igrama 2016. moraćemo još više i posvećenije da radimo u narednom periodu, sa još višim standardima. Čestitam takođe i Pivaču, Mačkoviću i Mladenoviću, kao i Stanojeviću na medaljama u dvojcu sa kormilarom i u skifu za lake veslače. Pored medalja zadovoljni smo što je srpsko veslanje na ovom šampionatu promovisalo nove veslače, koji su i dalje mlađi seniori, Pivača, Mačkovića i Šljukića i siguran sam da će oni naredne godine izboriti svoje mesto na Olimpijskim igrama u Riju na kvalifikacionoj regati u Lucernu."

Vasić i Beđik su stigli do prvog odličja u dvojcu bez kormilara posle 14 godina pauze i srebra Nikole Stojića i Đorđa Višackog na Svetskom prvenstvu u Lucernu 2001. (njih dvojica su osvojili i svetsku bronzu u ovoj disciplini 1998. u Minhenu).

U odličnom finalu  Vasić i Beđik bili su treći sa rezultatom 6:22,35 čime su ponovili uspeh sa ovogodišnjih Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju i Svetskog kupa u Lucernu. Kao i u Švajcarskoj, ispred naših reprezentativaca bili su Novozelanđani Mari i Bond (6:15,83), koji su i u Ožibeleu nastavili impresivni bez poraza koji traje od 2009, i Britanci Foad i Lendgridž (6:22,35), evropski prvaci iz Poljske.

klinja

Prvu medalju za Srbiju u Ožibeleu osvojio je naš dvojac sa kormilarom Viktor Pivač/Martin Mačković, sa kormilarom Lukom Mladenovićem. Do fenomenalnog uspeha naš čamac, ubedljivo najmlađi na šampionatu u ovoj disciplini, stigao je izvanrednim veslanjem u finalnom okršaju, kada je u vremenu 6:59,53 završio na trećem mestu. Zlato je pripalo posadi Velike Britanije Rajli-O'Donel/ Tarant, kormilar Fildman (6:51,31), a srebro čamcu Nemačke  Šnajde/Ernsting, kormilar Visen (6:57,36).
losmi

 

Miloš Stanojević ostvario je najveći uspeh u svojoj karijeri osvojivši bronzanu medalju u skifu za lake veslače. Naš veslač je izveslao odličnu trku u Ožibeleu koju je, sa vremenom 6:55,88, završio na trećem mestu. Trijumfovao je Novozelanđanin Ling (6:53,80), a srebro osvojio Slovenac Hrvat (6:54,59).

 

Sve medalje srpskog veslanja na svetskim prvenstvima za seniore:

1998. – bronza – dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Kelnu (Nemačka)

2001. – srebro – dvojac bez kromilara Nikola Stojić, Đorđe Višacki, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Lucernu (Švajcaraska)

2006. – zlato – dvojac sa kormilarom Nikola Stojić, Jovan Popović, kormilar Ivan Ninković, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Itonu (Velika Britanija)

2007. – srebro – četverac bez kormilara Marko Marjanović, Jovan Popović, Goran Jagar, Nikola Stojić, kormilar Saša Mimić, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Minhenu (Nemačka)

2009. – bronza – dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Poznanju (Poljska)

2015. – bronza – dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović, trener Aleksandar Ivković – Svetsko prvenstvo u Ožibeleu (Francuska) 2015.

2015. – bronza – skifa za lake veslače Miloš Stanojević – Svetsko prvenstvo u Ožibeleu (Francuska) 2015.

2015. – bronza – dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik, trener Nebojša Ilić – Svetsko prvenstvo u Ožibeleu (Francuska) 2015.

Napomena: Srbija je i 2008. osvojila bronzu na u dvojcu bez kormilara za lake veslače koji su činili Miloš Tomić i Goran Nedeljković sa trenerom Dejanom Guslovim na Svetskom prvenstvu za juniore i seniore u neolimpijskim disciplinama u Otenshajmu (Austrija)

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor