Blog

ZAVRŠENA PRVA LIGA NACIJA U ODBOJCI 2018: Rusi i Amerikanke najbolji, Srbija bez pobede na završnim turnirima

ZAVRŠENA PRVA LIGA NACIJA U ODBOJCI 2018: Rusi i Amerikanke najbolji, Srbija bez pobede na završnim turnirima

Najzad je zavšeno prvo izdanje Lige nacija u odbojci, novog FIVB takmičenja koje je zamenilo Svetsku ligu za odbojkaše i Svetski Gran pri za odbojkašice.

Novo takmičenje pokazalo se napornijim od prethodnih, a najizdržljiviji su stigli do trijumfa.

To su ovoga puta bili odbojkaši Rusije i odbojkašice Sjedinjenih Američkih Država.

Srbija može biti zadovoljna činjenicom da je ostala u vrhu svetske odbojke, jedina je uz SAD i Brazil imala predstavnike na oba fajnal-siksa, ali sigurno da ne raduje činjenica da nismo uspeli da zabeližimo nijednu pobedu na tim završnim turnirima.

Od odbojkaša se nije mnogo ni očekivalo, dok smo kod odbojkašica, s pravom, računali na medalju, a doživeli smo neuspeh.

Rusija se, neočekivano, prošetala do titule pobednika Lige nacija. Posle prilično opuštenih igara u grupnoj fazi takmičenja i osvajanja drugog mesta sa skorom 11-4, "zbornaja komanda" je protutnjala završnim turniru u francuskom gradu Lilu kao kaznena ekpedicija, izgubivši samo jedan set, i to protiv najslabijeg rivala, selekcije Poljske (3:1). Nakon toga su usledila tri maksimalna trijumfa "baćuški".

Najpre su preslišali Amerikance sa 3:0 (25:22, 25:21, 25:21) i tako "overili" prvo mesto u grupi B, zatim su ponizili veliki Brazil u polufinalu, nikad lakše došavši do pobede nad vodećom svetskom odbojkaškom nacijom, aktuelnim olimpijskim prvakom iz Rija - 3:0 (25:17, 25:18, 25:14). Na kraju, u finalu je "bez po muke" pala i najbolja ekipa grupne faze takmičenja (skor 12-3), domaćin Francuska - 3:0 (25:22, 25:20, 25:23).

Srbija je igrala u grupi A i upisala dva maksimalna poraza (0:3) od Brazila i Francuske, što je, nažalost, u ovom trenutku realnost za izabranike Nikole Grbića. Posle neubedljivih partija u grupnoj fazi i plasman na fajnal-siks može se oceniti kao ogroman uspeh.

Imali smo jako malo raspoloženih igrača u Lilu. Kapiten Marko Ivović, Aleksandar Atanasijević i Srećko Lisinac nisu bili dovoljni za neke veće domete.

Prilično loš prijem i igra u odbrani našeg libera, kao i velika neefikasnost u napadu, praktično neupotrebljivost drugog primača (gde su se menjali neraspoloženi Uroš Kovačević i Katić), učinila je da ne budemo konkurentni na ovom turniru.

Za najboljeg igrača finalnog turnira proglešen je korektor ruske reprezentacije, Maksim Mihajlov, a mirne duše i ostala priznanja mogla su pripasti igračima pobedničkog tima. Ipak, do nagrada su došli još samo Dmitrij Volkov na poziciji primača i njegov imenjak Muserski kao ubedljivo najbolji srednji bloker.

Utešne nagrade tipa "kiselo grožđe" pripale su Francuzima Benžaminu Tonjutiju (dizač), Kevinu Le Ruu (drugi srednji bloker) i Jevgeniju-Ženji Grebenjikovu, odbojkašu ruskog porekla u selekciji "trikolora" (libero), Amerikancu Metu Andersonu (korektor), njegovom zemljaku Tejloru Senderu (drugi primač).

Za utehu Srbiji ostaje činjenica da smo u grupnoj fazi takmičenja, na turniru u Bugarskoj uspeli da iznenadimo i pobedimo Rusiju sa 3:2.

Kod dama su slavile Amerikanke, koje su u finalu bile bolje od najvećeg iznenađenja Turske nakon pet setova - 3:2.

Finalni turnir u kineskom gradu Nanđingu bio je neuporedivo lošiji od muškog, a veliko razočaranje bila je upravo naša reprezentacija.

Srbija je poražena od Turkinja sa 2:3, posle vođstva od 12:9 u petom setu i prošuštene meč-lopte kod 14:13, što nas je koštalo eliminacije, jer smo protiv selekcije SAD izgubili maksimalnim rezultatom (0:3).

Jedina svetla tačka u lošem srpskom timu bila je nezaustavljiva Tijana Bošković, ali ovoga puta je bilo po onoj narodnoj "jedna lasta ne čini proleće". Totalno pogrešna taktika selektora Zorana Terzića, koji je, nikad gore, vodio ekipu, potpuno bezvoljno, gotoov bez izmena igrača i bez prave ideje koštala je olimpijske vicešampionke neuspeha u Kini.

"Igra jednog konja", tj. akcije za jednog igrača, ovoga puta Boškovićevu (a nekad u našoj muškoj reprezentaciji za čuvenog korektora Ivana Miljkovića) i kad je rezon i kad nije, pa šta bude, ovoga puta nije prošlo, pročitani smo i doživeli smo dva neugodna poraza.

Treće mesto pripalo je domaćinu, Kineskinjama, koje su lako pobedile indisponirane Brazilke sa maksimalnih 3:0.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor