Blog

ZAVRŠENO SVETSKO DVORANSKO PRVENSTVO U ATLETICI U BIRMINGEMU 2018: Zlatna Ivana Španović

ZAVRŠENO SVETSKO DVORANSKO PRVENSTVO U ATLETICI U BIRMINGEMU 2018: Zlatna Ivana Španović

Ivana Španović je nova svetska dvoranska šampionka u skoku udalj!

Najbolja srpska atletičarka najzad je bila bolja od čuvene Amerikanke Britni Ris, sedmostruke svetske prvakinje u ovoj prestižnoj disciplini "kraljice sportova" (četiri puta na otvorenom i tri puta u dvorani).

Ovo je prvo svetsko zlato za Španovićevu, koja je aktuelna šampionka "Starog kontinenta" i u zatvorenom prostoru (Beograd 2017) i na otvorenom (Amsterdam 2016).

Ivana je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu na otvorenom u Londonu imala je neviđen peh i zbog odlepljenog broja na dresu umesto prvog zauzela najnepopularnije četvrto mesto.

Sada se to koliko-toliko vratilo našoj atletskoj heroini, koja je prilično lako i ubedljivo stigla do dvoranskog trona u Birmingemu.

Na sreću srpskih ljubitelja "kraljice sportova", takmičenje u drugom po veličini gradu Ujedinjenog Kraljevstva nije bilo preterano dramatično, kao raniji okršaji Ivane i Britni Ris. Po običaju, Zrenjaninka je odlično otvorila takmičenje, imala je ubedljivo najbolji uvodni skok od 6,89 metara i bez problema je držala prvo mesto nakon tri završene serije, kada su otpale četiri takmičarke sa najkraćim skokovima i ostalo samo osam najboljih. Ivana je tako poslednja skakala u četvrtoj, petoj i šestoj seriji i imala kontrolu nad događanjima pošto je znala rezultate prethodnica. Ris je u četvrtoj rundi uspela da doskoči u santimetar isto kao Ivana (6,89m) i nakratko je prešla u vođstvo pošto je imala bolji drugi skok po dužini (6,77m, Ivana 6,74m u tom trenutku).

Međutim, drama je kratko trajala. Španovićka je momentalno uzvratila udarac, još dužim skokom, od 6,96 metara definitvno je rešila pitanje pobednika. Britni Ris nije uspela da ostvari dobre daljine u psolednje dve serije, a Ivana je opušteno posmatrala mučenje rivalki i do zlata stigla prošuštajući skok u petoj i šestoj rundi.

Bronzano odličje pripalo je naturalizovanoj Nemici Sostin Tarum Mogenari, poreklom iz jedne od najsiromašnijih država Afrike, Čada. Mogenara je u drugoj seriji ostvarila lepih 6,85 metara, a ostali skokovi su uglavnom bili po pola metra kraći, tako da je bila prezadovoljna zbog bronze.

Ivana je tako još jednom potvrdila da spada u sam vrh svetske atletike. Uostalom, njen skok iz Beograda do 7,24 metara je treći rezultat svih vremena u dvorani, a pošto Španovićeva još nema ni 28 godina, sigurno je da su pred njom još mnogi veliki uspesi i medalje.

U dosadašnjoj karijeri Zrenjaninka je osvojila čak 10 odličja na velikim takmičenjima.

Na Olimpijskim igrama ima jednu bronzu, na Svetskim prvenstvima na otvorenom dve bronze, a u dvorani sada zlato, a prethodno srebro (Portland, SAD 2016) i bronzu (Sopot, Poljska 2014).

Na Evropskim šampionatima na otvorenom naša najbolja atletičarka ima zlato i srebro, a u zatvorenom čak dva zlata.

Ivana je bila i svetska juniorska šamionka, osvojila je "brdo" medalja na manjim takmičenjima, kao što su Mediteranske, Balkanske, Evropske igre itd.

Za ogromne uspehe u atletici dva puta je proglašavana za najbolju sportistkinju Srbije, a treći naslov smeši joj se ove godine.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor