Blog

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U LONDONU: Srbija bez medalje, tragedija Ivane Španović

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U LONDONU: Srbija bez medalje, tragedija Ivane Španović

Završeno je možda i najgore Svetsko prvenstvo u istoriji "kraljice sportova". London 2017 ostaće u ružnoj uspomeni svim pravim ljubiteljima sporta, pre svega zbog ne baš slavnog kraja karijere najvećeg atletičara svih vremena, Juseina Bolta.

"Munja" sa Jamajke na 100 metara je, umesto planiranog zlata, uzeo samo bronzu. U poslednjoj trci karijeri, štafeti 4x100 metara, Bolt je zbog povrede morao da odustane i tako koštao svoju zemlju diskvalifikacije.

Što je najveća tragedija i prava antipropaganda atletskog sporta, do zlata na 100 metara stigao je više puta uhvaćeni u dopingu Amerikanac Džastin Getlin, koji "svako malo" izdržava kaznu zbog korišćenja nedozvoljenih stimulativnih sredstava, a nikome nije jasno kako je dosad izbegao doživotnu diskvalifikaciju. Čak i publika u Londonu ispratila je ovog prevaranta koncertom zvižduka dok je primao zlatnu medalju i dok se slušala američka himna.

Bilo kako bilo, penzionisanjem Bolta ostao je prostor za potpunu dominaciju dopingovanih američkih sprintera, pa će zasigurno to drastično umanjiti interesovanje ljubitelja sporta za atletska dešavanja.

Srpski ljubitelji atletike takođe će po zlu će pamtiti ovaj šampionat, pošto je Ivana Španović na volšeban način ostala bez pobedničkog postolja. Njen skok u šestoj seriji trebao je da joj donese zlatno odličje, ali, umesto toga, na kraju je naša najbolja atletičarka završila na najneugodnijem, četvrtom mestu.

Po oceni sudija, loše zakačen papirni takmičarski broj ostavio je trag u pesku koji je za petnaestak santimetara "skratio" Ivanin skok prilikom merenja, pa je umesto zlata i velikog slavlja, na kraju usledilo neizmerno razočaranje i šok za sve u Srbiji.

Da se tako nešto desilo američkim ili britanskim takmičarkama, možete se kladiti da sudije ne bi primetile takav detalj, tu sitnu distorziju koju je papirni broj ostavio u pesku, ali pošto su bile ugrožene dve američke takmičarke, Britni Ris na prvom i Tijana Bartoleta na trećem mestu, onda se tražila "dlaka u jajetu" da se Španovićevoj ukrade medalja.

I sa tim "ukradenim" pobedničkim skokom iz šeste serije, Ivana je ostala na samo santimetar od odličja (6,96m, trećeplasirana 6,97), a samo šest santimetara od zlata, za koje je bilo dovoljno ne naročito impresivnih 7,02 metara.

Srebro je pripalo Ruskinji Dariji Klišinoj, koja je nastupala kao nezavisna takmičarka i za razliku od većine atletičara iz svoje zemlje, nije pod embargom svetske atletske federacije (IAAF) i antidoping agencije (WADA), zato što trenira u Americi.

Inače, velika većina Rusa nije nastupila zbog poznate afere, takozvanog programa "državnog dopingovanja" , koja i dalje nije u potpunosti razjašnjena i mnogi poptuno čisti takmičari su nepravedno kažnjeni. Ali je svakako važno napomenuti da su svi američki takmičari, poznati po svom izuzetnom "poštenju" i "nekorišćenju" raznih "medikamenata" bili tu da osvoje čak 30 medalja, gotovo trostruko više od drugoplasirane Kenije.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor