Blog

70 GODINA POBEDE NAD FAŠIZMOM: Parada pobednika na moskovskom Crvenom trgu

70 GODINA POBEDE NAD FAŠIZMOM: Parada pobednika na moskovskom Crvenom trgu

Velikom vojnom paradom u Moskvi svečano je obeležena 70. godišnjica pobede nad fašizmom. U Paradi pobednika učestvovala je i Vojska Srbije, elitne jedinice Garde prodefilovale su Crvenim trgom zajedno sa vojnicima Rusije, Kine i mnogih drugih zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu.

crveni trg u moskvi

U Paradi je učešće uzelo preko 15.000 ljudi, a bilo je prisutno 27 šefova država, među kojima i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić. Zemlje članice NATO alijanse bojkotovale su ovaj skup i tako jasno pokazale kojim putem idu, iako su mnoge od njih 1945. bile deo antihitlerovske koalicije (Francuska, Velika Britanija, SAD itd).

crvena armija zastave

U svakom slučaju, retko hrabra, ali i potpuno ispravna odluka srpskog rukovodstva da se ne popusti pod pritiskom Zapada i izbegne ovaj skup, kojim je iskazano dužno poštovanje antifašističkoj prošlosti Srbije i ogromnom broju žrtava koje je naša zemlja dala u borbi protiv nemačkih nacista i njihovih saveznika.

srpska garda u moskvi

Naravno, svečani trenutak obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, bio je i dobra prilika za Rusiju da još jednom demonstrira ogromnu moć svoje armije.

avioni prave broj 70 na nebu

A to, opet, nije ostalo nezapaženo u suparničkom taboru, koji nije mogao da sakrije zavist, pomešanu sa strahom, zbog potpunog oporavka i narastajuće moći armije naslednice nekadašnje druge supersile sveta, Sovjetskog Saveza.

Evo kako je Paradu pobednika video američki CNN - "Moćno naoružana Rusija naslađuje se svojom godišnjom demonstracijom snage".

cnn komentar parade

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da silom nametnuta rešenja ometaju svetski razvoj i da je zato zadatak Rusije da stvori jednakost svih naroda.

On smatra i da je zadatak Rusije da spreči svetske pretnje na neblokovskom osnovu.

lanser raketa na crvenom trgu

"Samo tako mi ćemo obezbediti mir na planeti", poručio je Putin čestitajući praznik svim učesnicima parade, gostima i prijateljima i odajući priznanje, kako je rekao, svima koji su se borili protiv fašizma.

tenk na crvenom trgu

Predstavljajući vojnike 10 zemalja koji učestvuju na paradi, ruski predsednik predstavio je i Gardijsku brigadu Vojske Srbije koja je prodefilovala, rekavši da su hrabri otpor fašizmu pokazali i Srbi.

"To je", kako je rekao, "bio veliki otadžbinski boj u kojem su se naši očevi i dedovi borili do ivice ljudskih snaga i pokazali šta je nepokolobljivi patriotizam".


 

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor