Blog

Dodela Oskara: Trijumf favorita

Dodela Oskara: Trijumf favorita

Ovogodišnja dodela nagrada Američke filmske akademije protekla je uglavnom prema predviđanjima, favoriti su trijumfovali u najvažnijim kategorijama. Najviše Oskara (7) dobio je naučno-fantastični film "Gravitacija", komercijalno ostvarenje meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, koji je nagrađen za najbolju režiju, dok su ostale nagrade u manje bitnim kategorijama (montaža, originalna muzika, fotografija, vizuelni efekti, miks zvuka, montaža zvuka).

Za najbolji film izabran je "Dvanaest godina ropstva" britanskog reditelja Stiva Mekvina.

Najbolja glumica je, potpuno zasluženo, Australijanka Kejt Blančet, koja je bila i apsolutni favorit pre glasanja. Njoj je Oskar nepravedno izmakao 1998. godine, kada je bila nominovana za film "Elizabeta" za koji je, inače nagrađena "Zlatnim globusom" i BAFTA nagradom (britanska verzija Oskara, prim.a). Uloga u filmu "Nesrećna Džasmin" svakako nije najbolja u njenoj karijeri, ali ipak je ovom priznanjem delimično kompenzovana nepravda za ranije propuste Američke filmske akademije u izboru za glavnu žensku ulogu.

Za najboljeg glumca izabran je Amerikanac Metju Mekonahi za ulogu u filmu "Dobri dileri iz Dalasa". Ponovo je Akademija cenila žrtvovanje glumca i posvećenost profesiji (Mekonahi je smršao čak 17 kilograma radi uverljivijeg tumačenja uloge muškaraca obolelog od AIDS-a), nego sam glumački kvalitet. Slična stvar dogodila se 2003. godine kada je Južnoafrikanka Šarliz Teron nagrađena za najbolju žensku ulogu u inače prilično lošem filmu "Čudovište". Teronova se tada ugojila oko 15 kilograma za tu ulogu i drastično transformisala svoj fizički izgled u negativnom smeru, što je od Akademije bilo visoko cenjeno i nagrađeno.

Mali kuriozitet ovogodišnje dodele Oskara je činjenica da su najbolji glumac i glumica za 2014. godinu vršnjaci, pošto su oboje rođeni 1969. godine.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor