Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U RVANJU KASPIJSK RUSIJA 2018: Dve srebrne medalje za Srbiju

EVROPSKO PRVENSTVO U RVANJU KASPIJSK RUSIJA 2018: Dve srebrne medalje za Srbiju

Srpska rvačka reprezentacija nastavila je kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima. Na Evropskom šampionatu u ruskom gradu Kaspijsku Srbija je imala dva predstavnika u finalnim borbama i osvojila dva srebrna odličja.

U kategoriji do 77 kilograma težine, naš trenutno najbolji rvač, Viktor Nemeš, poražen je u borbi za zlato od domaćeg predstavnika, Romana Vlasova, sa 5-1.

Mnogo teži put do finala imao je srpski borac i, nažalost, ponestalo mu je snage za završni okršaj.

Finalni meč je Viktor dobro počeo i dobio prvu rundu sa minimalnih 1:0. Ipak, u nastavku je Vlasov, dvostruki uzastopni olimpijski šampion, preokrenuo rezultat na 1:5 i osvojio zlato za Rusiju.

Na putu do finala Nemeš je najpre na startu lako savladao Hrvata Dominika Etlingera sa 4:0, zatim još ubedljivije predstavnika Belorusije Kazbeka Kiloua 7:0, u četvrtfinalu je bio bolji od Mađara Tamaša Lerinca 5:1, a u polufinalu od Šveđanina Bjuberga Kesidasa sa 2:0.

Ovo je druga srebrna medalja za Senćanina na Evropskim prvenstvima, vicešampion je bio ina prethodnom šampionatu "Starog kontinenta" u Rigi 2016. godine. Nemeš je drugoplasirani bio i na Evropskim igrama u Bakuu 2015, dok je uspeh karijere Viktor ostvario prošle godine u Parizu, kada je postao šampion sveta.

Drugo srebro za Srbiju doneo je Mihail Kadžaja. Gruzin sa srpskim pasošem osvojio je srebrnu evropsku medalju u borbama grčko-rimskim stilom u kategoriji do 97 kilograma.

U finalnoj borbi Kadžaja je izgubio od velikog favorita, jednog od najboljih rvača današnjice, Jermena Artura Aleksanjana, aktuelnog olimpijskog i trostrukog svetskog šampiona sa 7-0.

Kadžaja je takođe imao trnovit put do pobedničkog postolja. Kao prilično slabo rangiran takmičar, morao je da počne u kvalifikacijama, gde je bio bolji od takmičara Bugarske, Nikolaja Nikolajeva Bajrjakova sa 3:1.

U osmini finala Mihail je pobedio Orhana Nurijeva iz Azerbejdžana, takođe sa 3:1. U četvrtfinalu je srpski borac uspeo da, posle velikog preokreta, savlada Mađara Balaža Kiša sa 7:3, iako je gubio sa 0:3.

Do finala je Kadžaja došaopobedom nad nemačkim rvačem turskog porekla, Ramzinom Azizsirom, još jednom sa 3-1.

Interesantno je da Mihail Kadžaja (rođen 1989. godine) nije imao većih uspeha pre dolaska u srpsku reprezentaciju, tako da nema sumnje da je napravio pravi izbor.

Jedino odličje za Gruziju, i to bronzano, uzeo je Kadžaja, tada kao student Tehničkog fakulteta u Tbilisiju, na Univerzijadi 2013. godine.

Dobar rvač je i mlađi Mihailov brat, Jakob Kadžaja (1993. godište), koji je doneo Gruziji bronzu na Evropskom šampionatu u Kaspijsku u apsolutnoj kategoriji (do 130 kg).

Treba reći da su Rusi potpuno dominirali na ovom šampionatu održanom u Republici Dagestan, na obali Kaspijskog jezera.

Uz veliku podršku publike, ali i sudija, "baćuške" su uzele čak šest medalja u borbama grčko-rimskim stilom (tri zlata, dva srebra i jednu bronzu).

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor