Blog

FINALNI TURNIR SVETSKE LIGE U VATERPOLU: Srbija prva u grupi, Japan rival u četvrtfinalu

FINALNI TURNIR SVETSKE LIGE U VATERPOLU: Srbija prva u grupi, Japan rival u četvrtfinalu

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je prvo mesto u grupi B na finalnom turniru Svetske lige. Srpski "delfini" zabeležili su tri pobede protiv objektivno znatno slabijih rivala, vanevropskih selekcija Brazila, Kine i SAD i to sa "pola gasa", igra nije bila na nekom visokom nivou.

savic

Prvi duel protiv Brazilaca bio je prilično opušten. Izabranici Dejana Savića nisu igrali čvrsto u odbrani, što je jedna od glavnih karakteristika naše škole vaterpola, pa je autsajder Brazil čak 10 puta zatresao mrežu Srbije - 14:10 (4:3, 4:3, 4:2, 4:2). Ipak, pobeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje i pored male uspavanosti srpskih vaterpolista.

Drugi meč protiv domaćina Kine bio je samo lakši trening za svetske i evropske šampione - 20:5 (5:2, 4:1, 5:1, 6:1). Finalni turnir odigrava se u gradu Huižuu, u provinciji Guangdung.

vaterpolisti srbije

Najzad, u trećem meču i prvi ozbiljniji rival. Amerikanci su znali često da nas izenande na velikim takmičenjima, jer ih poznajemo daleko slabije nego evropske selekcije. Ipak, i pored još jedne prosečne partije, nastavili smo niz trijumfa - 10:8 (4:2,3:2,2:2,1:2).

Tako je Srbija sa maksimalnim učinkom zauzela prvo mesto u grupi B i za plasman u polufinale Svetske lige igraće protiv najslabijeg tima u A grupi, Japana, koji je zabeležio sva tri poraza.

Posle meča naš selektor Dejan Savić nije bio baš oduševljen kriterijumom suđenja. Samo četiri puta je naš nacionalni tim imao igrača više, a Amerikanci čak deset.
- "Izgleda da ćemo morati da se privikavamo na ovakav način deljenja pravde" - rezignirano je konstatovao Savić, koji je tokom duela dobio i žuti karton zbog prigovora.

Naši asovi su samokritični i svesni da nisu u pravoj formi.

- "Vidi se da nismo najspremniji. Turnir sam po sebi nije toliko bitan rezultatski, mada uvek idemo na pobedu. Dobro je da smo pobedili, pokazali da smo prava ekipa kada su nam se približili - rekao je naš centar Duško Pijetlović.

Andrija Prlainović smatra da su Amerikanci napredovali otkad im je Dejan Udovičić selektor.

prlainovic andrija

- "Fizički teška utakmica sa kriterijumom suđenja koji je bio znatno drugačiji u odnosu na susret sa Brazilom. Amerikanci su napredovali od 2013, kada ih je preuzeo Udovičić, posebno mladi igrači. U ovom trenutku mogu sa svakim da igraju pa i sa nama. Najvažnija je pobeda i da smo se pokazali kada su se približili na samo jedan gol" - izjavio je Prlainović.

U grupi A, sve tri pobede zabeležila je Grčka. Heleni su bili izuzetno ubedljivi: protiv Australije 10:5, Japana 15:7, a drugoplasiranu Italiju su demolirali sa čak 11 golova razlike (15:4).

Deluje da je ova reprezentacija sa Balkana naš najozbiljniji rival na ovogodišnjem finalnom turniru Svetske lige.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor