Blog

Proroci: Marks bolji od Tarabića i Nostradamusa

Proroci: Marks bolji od Tarabića i Nostradamusa

Poznato je koliko Amerikanci mrze komunizam i sve što ima ikakve veze s tom ideologijom. Zato se kao pravo čudo može oceniti analiza američkog časopisa "Rolinstoun", u kojoj Karlu Marksu priznaju da je imao vrlo jasnu i tačnu viziju u kom će pravcu ići kapitalizam kao društveni sistem.

Evo pet osnovnih proročanskih postulata nemačkog filozofa i ekonomiste, napisanih pre više od 150 godina, na kojima bi mu pozavideli i Tarabići i Nostradamus:

1. Kapitalizam je haotičan sistem sklon krizama

Marks je predvideo sklonost kapitalizma da upada u krize. Kao glavni uzrok on navodi pohlepu kapitalista, pošto želja za profitom tera kompanije da što više automatizuju radna mesta kako bi proizvele više robe sa što manje troškova, dok se radnicima smanjuju plate toliko da oni ne mogu da kupe proizvod koji su napravili.

2. Izmišljene potrebe ljudi kao proizvod potrošačkog mentaliteta

Pisac "Kapitala" u svojim delima pisao je i o tendenciji kapitalizma da određuje nerealno visoku cenu proizvodima koji nisu preko potrebni što vodi “nehumanim, sofisticiranim, neprirodnim i izmišljenim apetitima”, a sve kao proizvod potrošačkog mentaliteta ljudi, u dehumanizovanom društvu gde se sve posmatra kroz novac i demonstracije njegove moći, a zanemaruju duhovne i intelektualne vrednosti. Ova predviđanja su se obistinila u savremenom društvu gde pojedinci uživaju u luksuzu, ali imaju konstantnu potrebu da iznova kupuju - nove automobile, računare, mobilne telefone, ne iz stvarne potrebe, već iz malograđanskog hira.

3. Globalizacija

Ideje Marksa u vezi sa hiperprodukcijom vodile su ga ka predviđanju onoga što se sada naziva globalizacijom, a u pitanju je širenje kapitalizma širom planete u potrazi za novim tržištima. O tome je Marks pisao 1848. i pogodio da će se to desiti krajem 20. veka. Svedoci smo neprestane potrage za novim tržištima i jeftinom radnom snagom.

4.  Monopoli

Marks je tvrdio da će moć tržišta biti koncentrisana u velikim monopolskim firmama. Iako je to možda u 19. veku delovalo čudno, krajem 20. veka taj trend koji je Marks predvideo krenuo je da se ubrzava tako da su danas mnoge lokalne prodavnice zatvorene zbog ulaska ogromnih maloprodajnih lanaca.

5. Korišćenje viška radne snage za smanjivanje zarada radnika i povećanje profita

Najveći Marksov pogodak je predviđanje da plate radnika neće rasti zbog “rezervne armije industrijskog rada” koju je objasnio kroz potrebu kapitalista da za rad plate što manje, a to je najlakše kada je veliki broj radnika bez posla. I “Volstrit džurnal” je morao da prizna tačnost ove Marksovom analize i naveo da je u poslednje vreme u američkoj privredi “rast produktivnosti omogućio kompanijama to da ne moraju mnogo da se bave smanjenjem broja nezaposlenih”.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor