Blog

SVETSKO PRVENSTVO U KAJAKU I KANUU U MILANU: Tri medalje i olimpijske vize za Srbiju

SVETSKO PRVENSTVO U KAJAKU I KANUU U MILANU: Tri medalje i olimpijske vize za Srbiju

Najuspešnija godina u istoriji srpskog sporta daleko je od kraja, a gotovo svakodnevno naši asovi nas obraduju nekim značajnim uspehom i medaljama na velikim takmičenjima. I na Svetskom prvenstvu u kajaku i kanuu u sprinterskim disciplinama, koje se održava u Milanu, nastavio se taj niz uspeha. Naši kajakaši osvojili su tri medalje, ujedno i rezervisali isto toliko olimpijskih viza za Rio sledeće godine.

dalma i milica

Milica Starović i Dalma Ružičić-Benedek osvojile su srebrnu medalju u kajaku dvosedu na 500 metara. Milica i Dalma finale olimpijske discipline izveslale su za 1 minut, 41 sekund i 75 hiljaditih. Zlatnu medalju, osvojile su Mađarice Gabrijela Sabo i Danuta Kozak (1:39.865), dok je bronza pripala nemačkoj posadi u sastavu Franciska Veber, Tina Dice (1:41.335).

"Prezadovoljna sam kako smo odveslale trku, bila je žestoka konkurencija. Bilo je napeto ovih dana jer se, za razliku od prethodnih takmičenja, nije išlo direktno u polufinale, pošto je bilo puno prijavljenih posada. Drago mi je da smo psihički izdržale do samog kraja i osvojile medalju, jer smo svakako fizički svakako izuzetno spremne" - bila je srećna Milica posle osvajanja srebrne medalje.

Osvajanjem srebrne medalje Milica i Dalma obezbedile su i normu za tu disciplinu za reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Bronzane medalje osvojile su dve srpske posade: Marko Tomićević i Milenko Zorić u kajaku dvosedu na 1000 metara, kao i Nebojša Grujić i Marko Novaković, takođe u dvosedu, u najbržem sprintu na 200 metara.

Finale dvoseda na 200 metara veslano je dva puta: u prvoj trci oglašen je pogrešan start, međutim, većina takmičara nije registrovala tu sudijsku odluku već su izveslali celu deonicu. Tek kada je prva trka završena, takmičarima je saopšteno da će se finale ponoviti nakon pauze od samo 40 minuta.

gruja i novak

Svetski prvaci iz Moskve, u Milanu su do bronzane medalje stigli za 31 sekund i 46 hiljaditih. Zlato je pripalo Mađarima Šandoru Totki i Peteru Molnaru (30.935), dok su srebro osvojili Rusi Jurij Postrigaj i Aleksandar Đačenko (30.966).

"Dali smo svoj maksimum, nismo imali nikakvih grešaka od početka trke do samog kraja. Na kraju smo osvojli treće mesto, ali smo zadovoljni" - rekao je Grujić.

"Naročito smo zadovoljni smo što smo osvojili olimpijsku normu koja nam je bila prioritet. Cela sezona nam je bila u poprilično žestokom ritmu, imali smo veoma dobar kontinuitet i čak i ovo treće mesto je odličan rezultat" - dodao je Novaković.

U poništenoj trci Novaković i Grujić kroz cilj su prošli kao drugi.

"Mi smo prvu trku izveslali maksimalno i tek kad smo prošli kroz cilj su nam sudije rekle da se trka ponavlja. Mi se fizički i psihički spremamo za tu jednu trku i ta druga nije bila planirana, ali šta je tu je. Osvojiti dve medalje u razmaku od 40 minuta stvarno je veliki uspeh i to govori da smo spremni i da od nas mogu da se očekuju velike stvari u budućnosti" - naglasio je Grujić.

"Koliko ja znam ovakve stvari se nisu nikad dešavale. Čuo sam signal za pogrešan start, ali niko nije stao pa nismo ni mi. Stvarno ne znam zašto trka nije prekinuta već su sačekali da se završi. Svi su izveslali do kraja i tako je kako je. Medalja je tu i idemo dalje" - konstatovao je Novaković.

zoric i tomicevic

Tomićević i Zorić do bronze su stigli u vremenu 3 minuta, 11 sekundi i 502 stotinke. Zlato je pripalo Maksu Rendšmitu i Markusu Grosu iz Nemačke (3:10.175), dok je srebro osvojila posada Australije u sastavu Keni Volas i Laklan Tejm (3:11.132).

"Bila je jako naporna trka ali smo uspeli da iskontrolišemo situaciju, jer smo posle starta malo zaostali. Znali smo da imamo dobru putujuću brzinu što smo i iskoristili i veći deo trke smo bili u vođstvu. Malo nam je nedostajalo snage u finišu, ali dali smo sve od sebe i to je najvažnije" - zadovoljan je Zorić.

"Ja sam prezadovoljan jer smo od početka trke bili u igri za neku od medalja. Na 100 metara do kraja smo čak i bili u vođstvu. Imali smo dobar ritam kao nikad do sada, ranije trke nismo ovako dobro veslali. Išli smo na zlato, nismo taj cilj ispunili, ali medalja je medalja. Ispunili smo olimpijsku normu, što je najvažnije i sve ide svojim tokom, pa ćemo u Riju da idemo na zlatnu medalju" -  optimista je Tomićević.

Posada ženskog četverca na 500m u sastavu: Nikolina Moldovan, Milica Starović, Dalma Ružičić-Benedek, Olivera Moldovan izborila je A finale u olimpijskoj disciplini i u nedelju ih očekuje borba za pobedničko postolje i normu za odlazak u Rio.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor