Blog

SVETSKO PRVENSTVO U RVANJU PARIZ 2017: Viktor Nemeš šampion sveta, Rus pao u finalu

SVETSKO PRVENSTVO U RVANJU PARIZ 2017: Viktor Nemeš šampion sveta, Rus pao u finalu

Novi veliki uspeh za srpsko rvanje. Posle zlata Davora Štefaneka na Olimpijadi u Riju i nedavne titule Kristijana Frisa na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, het-trik je zaokružio Viktor Nemeš, osvajanjem naslova prvaka sveta u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 75 kilograma, na Svetskom šampionatu u Parizu.

Posle razočaranja u Brazilu, naš najperspektivniji rvač, Viktor Nemeš, koji ima tek 24 godine, u "gradu svetlosti" fenomenalno se borio i došao do najvećeg uspeha u karijeri.

Ponovo naš as nije bio miljenik žreba, baš kao ni u Riju, ali je ovoga puta uspeo da prebrodi sve prepreke i nađe se na najvišoj stepenici pobedničkog postolja.

Interesantno je da je možda i najtežeg rivala Senćanin imao odmah na startu takmičenja, kada je savladao opasnog Iranca Saida Morada Abdevalija sa 2-1 u poenima. Viktor se tako revanširao Irancu za poraz u repesažu u Rio de Žaneiru (bilo je 2-2, odlučujući poen uzeo Abdevali).

Persijanac je u Brazilu uzeo olimpijsku bronzu, a isti rezultat ostvario je i na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Naime, posle poraza u prvoj rundi od Nemeša, zahvaljujući plasmanu u finale srpskog  rvača, dobio je šansu u repesažu i prosto je počistio protivnike - Maksata Jerežepova iz Kazahstana savladao je sa 4-0, Karapeta Čalijana iz Jermenije sa 3-0, a predstavnika Belorusije, Kazbeka Kilou sa 8-0.

Iste rivale Nemeš je pobedio na putu do finala: Jerežepova u osmini finala sa 3-1, u četvrtfinalu Čalijana sa 2-1, a najlakši posao je srpski rvač imao u polufinalu protiv Kilua, kada je bilo ubedljivih 7-0.

U finalu je pred Viktorom pao i Rus Aleksandar Čehirkin, koji je poražen sa 4-1.

Drugu bronzu u katergoriji do 75 kilograma uzeo je Mađar Tomaš Lerinc, koji je kroz repesaž stigao do odličja, u meču odluke savladavši Turčina Fatiha Čengiza sa 3-1.

Nemeš je pre ovog veličanstvenog uspeha ima dva srebra na velikim takmičenjima u seniorskoj konkurenciji. Bio je momak iz Sente vicešampion Evrope 2016, u prestonici Letonije Rigi, a drugoplasirani je bio i na Evropskim igrama u Azerbejdžanu, u Bakuu, godinu ranije.

Viktor je tako doneo drugo zlato na Svetskim prvenstvima u rvanju za samostalnu Srbiju, posle Davora Štefaneka. Slavni Subotičanin je 2014. bio najbolji u kategoriji do 66 kilograma, takođe u grčko-rimskom stilu, na Svetskom prvenstvu u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu.

Ako računamo rezultate država prethodnica Srbije, čiji je naša zemlja sportsaki sukcesor (SFRJ, SRJ, SCG), ovo je ukupno šesto zlatno odličje, uz po 19 srebra i bronzi, što nas svrstava na ukupno 28. mesto u svetu u ovom važnom sportu sa ogromnom tradicijom.

Zahvaljujući Viktoru Nemešu, Srbija će biti jedna od najuspešnijih zemalja na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u rvanju u Parizu. Trenutni bilans medalja je takav da delimo drugo mesto sa Jermenijom i Turskom, ispred najuspešnije rvačke nacije svih vremena, Rusije.

Ne bi bilo loše da tako ostane i do kraja prvenstva. Šalu na stranu, Srbija je još jednom dokazala da je sportska velesila, to je jedino u čemu smo još uvek uspešni i pored velikih teškoća sa finansijama.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor