Blog

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U TEKVONDOU: Dva zlata za Srbiju, uspešniji samo domaćin i Turska

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U TEKVONDOU: Dva zlata za Srbiju, uspešniji samo domaćin i Turska

Tekvondo reprezentacija Srbije zabeležila je izuzetan uspeh na Svetskom prvenstvu u gradu Muđuu u Južnoj Koreji. U postojbini ovog borilačkog sporta, Vanja Stanković i Milica Mandić našle su se na najvišoj stepenici pobedničkog postolja. Srbija je sa dve zlatne medalje treća najuspešnija nacija na šampionatu, posle domaćina i Turske, a naš selektor Dragan Jović proglašen je za najuspešnijeg trenera ženskog tekvondo tima na ovom takmičenju.

Na svim prethodnim Svetskim šampionatima u ovom borilačkom sportu Srbija je osvojila ukupno šest bronzi, a sada smo se sa dva zlata svrstali u sam vrh tekvondoa, bar kada se radi o ženskoj konkurenciji.

Dok je Milica Mandić u svojoj 26. godini već legenda srpskog i svetskog tekvondo sporta, šampionska titula Vanje Stanković je veliko prijatno iznenađenje. Vanja je sa 19 godina donela prvu zlatnu medalju na Svetskim šampionatima za srpski tekvondo, a jedini prethodni značajan uspeh joj je zlatna medalja na Evropskom juniorskom prvenstvu koje je održano ove godine u bugarskoj prestonici, Sofiji. Stankovićeva je slavila u muva kategoriji (do 49 kilograma).

U finalu je Vanja bila bolja od takmičarke iz Tajlanda, Panipak Vongpatanakit sa 10:5. Prethodno je u polufinalu Stankovićka bila bolja od favorizovane Hrvatice Kristine Tomić sa 12:6, a možda najveća pobeda od ukupno pet borbi bila je nad osvajačicom olimpijske bronze, predstavnicom Azerbejdžana, inače rodom iz ruske republike Dagestan, Patimat Abukarovom.

Milica Mandić polako ulazi u anale srpskog sporta. Posle olimpijskog zlata u Londonu 2012, prvog za Srbiju bez ostalih republika u istoriji,u Koreji se Milica okitila i svetskim najsjajnijim odličjem.

Mandićka se takmiči u srednjoj kategoriji (do 73 kilograma).

Mandićeva je prethodno osvojila jednu svetsku bronzu (Kjengdžu 2011), a ima i tri srebra sa Evropskih šampionata (Mančester 2012, Baku 2014, Montre 2016).

Milica je u finalu bila bolja od domaće takmičarke Hje-ri Oh sa 17:13. Možda i teži meč srpska heriona imala je u polufinalu protiv Holanđanke Rešmi Ogink, kada je slavila sa 6:3 nakon dodatne runde.

Mandićeva je u poslednje dve godine dosta kuburila sa povredama, pa je u Riju ostala bez medalje, što joj je jako teško palo. I ove godine imala je dve povrede, ali je uspela da prevaziđe sve te zdravstvene probleme i postane svetska šampionka.

Naravno, najzaslužniji čovek za uspehe srpskog tekvondoa je trener Dragan-Gale Jović, koji svojim radom u reprezentaciji i klubu "Galeb" non-stop stvara nove šampione. Zato je potpuno zasluženo nagrađene od Svetske tekvondo federacije kao najbolji trener jedne ženske selekcije na šampionatu planete u Muđuu.

Ovoga puta je u prvi plan iskočila Vanja Stanković, uz već afirmisanu Milicu Mandić, a peh je imala olimpijska vicešampionka Tijana Bogdanović. Ona je ovoga puta nastupila u višoj kategoriji, do 53 kilograma (u Riju do 49kg) i propustila je veliku šansu da se okiti još jednim odličjem. Posle tri pobede, u meču četvrtfinala imala je Tijana pred sam kraj borbe protiv rivalke iz Azerbejdžana Mamadibragimove prednost od 5:2, ali je trenutak nepažnje koštao poravnanja na 5:5 i plasmana u polufinale, jer je poražena posle sudijskog preglasavanja.

Za ponos ostaje činjenica da su ispred Srbije na ovom Svetskom prvenstvu bili samo domaćin Južna Koreja sa 10 odličja (pet zlatnih, jednim srebrnim i četiri bronzane) i Turska (dva zlata i jedno srebro). Čak i velika Rusija je bila iza nas (jedno zlato, četiri srebra, dve bronze), a peta na listi najuspešnijih je bila Velika Britanija (1-1-3 bilans medalja).

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor