Blog

BARAŽ ZA EVROPSKO FUDBALSKO PRVENSTVO MLADIH REPREZENTACIJA: Bezbolan poraz Srbije

BARAŽ ZA EVROPSKO FUDBALSKO PRVENSTVO MLADIH REPREZENTACIJA: Bezbolan poraz Srbije

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije kvalifikovala se za Evropsko prvenstvo, iako je poražena u revanš utakmici baraža u Dramenu. Izabranici Tomislava Sivića sačuvali su veliku prednost iz prvog meča (2:0 smo slavili u Srbiji), Norveška je na svom terenu ostvarila "Pirovu pobedu" od 1:0 (0:0). Jedini pogodak za Skandinavce postigao je Mohamed El-junusi, Marokanac sa norveškim pasošem, u 70. minutu.

Bila je to još jedna prilično loša utakmica, važnost meča sputala je igrače oba tima, koji nisu uspeli da pokažu šta znaju. Za "orliće" je svakako bio hendikep i igranje na veštačkoj travi. Objektivno, viđena je prilično ružna, rastrzana igra, obe ekipe su puno grešile, mada je bilo znatno više prilika nego na prvom meču baraža u Beogradu. Rezultat je mogao biti povoljniji po mlade srpske fudbalere, ali najvažnije je da je izboren plasman među 12 najboljih evropskih reprezentacija u kategoriji igrača mlađih od 21 godine.

Naši mladi fudbaleri svakako nisu opravdali visok renome svetskih šampiona sa Novog Zelanda po igrama u ovim kvalifikacijama i mečevima baraža. U našoj grupi 2 smo odigrali dva puta nerešeno sa Italijom (oba puta po 1:1) i doživeli neprijatan poraz u Sloveniji (0:2), tako da smo zauzeli drugo mesto i morali smo u baraž da bi se kvalifikovali za Evropsko prvenstvo.

Tu smo imali sreće sa žrebom i dobili našu "staru mušteriju" u svim uzrasnim kategorijama, Norvešku, od koje smo bili bolji u dva meča ukupnim skorom postignutih golova 2:1, a po imenima igrača taj ishod je morao biti mnogo ubedljiviji u našu korist. No, "Novozelanđani" su kao generacija u stagnaciji, možda čak i u padu, kao posledica lošeg rada u FSS, ali i lošeg odabira klubova u kojim su naši maldi asovi nastavili svoje karijere.

Najzaslužniji za ovaj plasman je svakako kapiten mladih srpskih fudbalera, Uroš Đurđević, koji je ujedno bio i naš najefikasniji igrač. Najveću pomoć Đurđević je imao od Sergeja Milinkovića-Savića. Raduje povratak Andrije Živkovića u naš mladi nacionalni tim, ali je vidljivo da je sve što se događalo oko njega kada je odlučio da napusti Partizan ostavilo ogromne posledice na nekada najveću nadu srpskog fudbala.

Trener Sivić teško da je opravdao poverenje Fudbalskog saveza Srbije, ali ipak je uspeo da ostvari cilj i odvede ovu ekipu na Šampionat "starog kontinenta". Koji su pravi dometi ovog tima pokazaće se na tom prvenstvu, a reklo bi se da nemamo premnogo razlog za neki veliki optimizam.

Pored Srbije, u baražu je bila uspešna i Španija, koja je odigrala kukavički i ziheraški kod kuće (bez golova, 0:0) i na osnovu gola datog u gostima prošla dalje (prvi meč u Austriji je završen 1:1). Ni Španci, baš kao ni Srbi, nisu nimalo oduševili igrom, niti su opravdali epitet jedne od najtalentovanijih fudbalskih nacija.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor