Blog

EVROPSKO ATLETSKO DVORANSKO PRVENSTVO: Srbija bez medalje, u igri još Španovićeva i Dudaš

EVROPSKO ATLETSKO DVORANSKO PRVENSTVO: Srbija bez medalje, u igri još Španovićeva i Dudaš

Atletska reprezentacija Srbije nije imala mnogo uspeha u prva dva dana nadmetanja na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Naši takmičari nisu uspeli da osvoje nijednu medalju, najbolji rezultati su šesto mesto Lazara Anića u skoku udalj i osmo Amele Terzić u trčanju na 1500 metara.

To svakako nije ono što smo očekivali kao domaćini ove evropske smotre "kraljice sportova", pogotovo što se radi o krnjem šampionatu, na kom, uz par izuzetaka, ne učestvuju atletičari Rusije, najjače evropske zemlje u ovom sportu.

Lazar Anić je propustio veliku šansu da se okiti nekom od medalja. Skakao je Kragujevčanin dobro, ali nije imao dovoljno ni sreće ni koncentracije da valorizuje tu svoju dobru formu. Najbolji ispravan skok od 7,90 metara bio je dovoljan samo za šesto mesto. Kada je Anić išao i preko 8,20 metara u poslednje dve serije, oba puta je prestupio po 5-6 santimetara, a jedan takav ispravan skok bi mu doneo zlato. Zato ostaje veliki žal zbog ove propuštene prilike na domaćem terenu "Kombank Arene".

Konkurencija u ovoj disciplini, u kojoj su po tradiciji dominirali Rusi, bila je ovoga puta izuzetno slaba, pa se desila prava senzacija i do zlatne medalje je stigao albanski atletičar Izmir Smajlaj. Rođeni Skadarlija je skočio 8,08 metara, isto koliko i drugoplasirani Šveđanin Mihel Torneus, ali je do najsjajnijeg odličja i najvećeg uspeha u istoriji albanske atletike Smajlaj stigao zbog boljeg drugog skoka (8,02m). Treće mesto i bronzana medalja pripala je takmičaru iz Ukrajine, Sergeju Nikiforovu (8,07m), koji je bio ubedljivo najbolji u kvalifikacijama sa skokom od 8,18 metara, ali je zakazao u finalu.

Amela Terzić je ponovo bila fenomenalna u kvalifikacijama, a potpuno je "izgorela" u finalu trke na 1500 metara i zauzela tek osmo mesto. Novopazarka je svakako najveća nada naše "kraljice sportova" u trčanju na "srednjim prugama", imala je briljantnu juniorsku karijeru, ali ne ide sve po planu u seniorkoj konkurenciji.

Čini se da je u pitanju problem odabrane pogrešne taktike, a ne fizičke spreme. To onda nije samo krivica Amele, već i njenog trenera, kao i celokupnog stručnog štaba srpske atletske reprezentacije.

Naravno, osmo mesto u Evropi nije loš rezultat, ali od Terzićeve već duže vreme očekujemo veće domete. Da bi do vrhunskih rezultata i medalja i stiglo, očigledno je da se kod nje mora nešto menjati u procesu priprema za velika takmičenja, pogotovo na taktičkom i psihološkom planu.

Amela je kvalifikacionu trku završila na drugom mestu, u vremenu svog ličnog i novog nacionalnog rekorda Srbije - 4:10,35. U finalu je Terzićka jedva stigla do cilja, sa 15 sekundi slabijim vremenom od polufinalnog i bila bolja u plasmanu samo od Irkinje Megin, koja nije ni završila trku.

Praktično, naša atletičarka se držala samo prvih 300 metara. Kada je buduća šampionka, Britanka Lora Mjur, drastično pojačala tempo, to je potpuno slomilo Novopazarku, koja se gotovo prošetala do cilja i tako poprilično razočarala beogradsku publiku.

No, još nije sve gotovo, poslednjeg dana takmičenja može da nas izvuče Ivana Španović, koja je bila ubedljivo najbolja u kvalifikacijama skoka udalj sa 7,03 metara i ima ogromne izglede za osvajanje nekog odličja. Bilo bi lepo da to bude zlato, ali svakako da loši rezultati ostalih naših predstavnika prave dodatni pritisak našoj atletskoj heroini.

Mihail Dudaš je šestoplasirani nakon prve četiri discipline sedmoboja. Ipak, nadamo se da bi "kralj bronzanih medalja" mogao ponovo nekako do pobedničkog postolja, jer zaostaje samo 48 bodova za trenutno trećeplasiranim Čehom Helceletom.

Naša velika uzdanica za osvajanje medalje, Asmir Kolašinac, nije imao sreće u kvalifikacijama bacanja kugle. Za samo tri santimetra izmaklo mu je finale (19,96m je bio Asmirov najbolji hitac), a nastupio je sa ozbiljnom povredom nerva, koja čak preti da mu okonča karijeru. Velika šteta za borbenog Sjeničanina, jednog od naših najboljih atletičara svih vremena.

Objektivno, ozbiljno povređeni Kolašinac, i pored velikog borbenog duha, ne bi ni imao nikakvih izgleda u finalu bacanja kugle, koje se pokazalo kao ubedljivo najjače, najkvalitetnije i najuzbudljivije od svih atletskih disciplina na ovom prvenstvu u Beogradu. Čak petorica "kuglaša" bacili su u finalu preko 21. metra, a fenomenalni Konrad Bukovjecki slavio je sa neverovatnih 21,97 metara. Poljak još nema 20 godina, a zna se da se u ovoj tehničkoj disciplini najbolji rezultati postižu malo kasnije, tako da je vrlo moguće da smo u "Areni" videli budućeg svetskog rekordera.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor