Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U KAJAKU I KANUU U MOSKVI: Veliki uspeh Srbije, tri zlata i bronza

EVROPSKO PRVENSTVO U KAJAKU I KANUU U MOSKVI: Veliki uspeh Srbije, tri zlata i bronza

Srbija je među najuspešnijim nacijama na Evropskom prvenstvu u kajaku i kanuu, u sprinterskim discipkinama, koje je održano u Moskvi. Naši reprezentativci osvojili su četiri medalje od čega čak tri zlatne i jednu bronzu. U ukupnom poretku zemalja Srbija je na fenomenalnom petom mestu. iza velesila kakve su Mađarska, Rusija, Nemačka i Belorusija, a ispred mnogih zemalja sa jačom tradicijom u ovom sportu, kao što su Poljska, Češka, Slovačka i druge.

grujic i novakovic

Danas su Nebojša Grujić i Marko Novaković osvojili zlatnu medalju u kajaku jednosedu na 200 metara. Do titule prvaka Evrope Grujić i Novaković stigli su za 31,284 sekunde, što je najbrže vreme ikad zabeleženo u finalima šampionata "Starog kontinenta".

Prestonica Rusije je očigledno srećna za naše kajakaše. Pre dve godine u Moskvi, Nebojša i Marko osvojili su titulu prvaka sveta i tada su takođe postavili najbrže vreme ikada u K2-200 finalima na Svetskim šampionatima.

Bilans medalja (prvih deset zemalja):

  Država Zlato Srebro Bronza Ukupno
1 Mađarska 5 5 4 14
2 Rusija 5 4 3 12
3 Nemačka 4 4 3 11
4 Belorusija 3 2 5 10
5 SRBIJA 3 0 1 4
6 Slovačka 2 1 1 4
7 Portugalija 2 0 0 2
8 Velika Britanija 1 1 0 2
9 Češka 1 0 1 2
10 Turska 1 0 0 1

Prethodno su na Evropskom šampionatu u Moskvi srpski takmičari osvojili još dve zlatne i jednu bronzanu medalju.

kristina bedeč

Kristina Bedeč osvojila je zlatnu medalju u kajaku jednosedu na 1000 metara. Kristina je do najsjanije medalje stigla u vremenu od četiri minuta i 840 hiljaditih delova sekunde.

-"Osećala sam da mi trka ide dobro, od samog starta sve do prolaska kroz cilj. Moja strategija je bila slična kao i prošle godine: da budem ispred svih ostalih, jer mi to daje dodatno samopouzdanje. Da vodim sve vreme trke i da pokušam da 'preživim' poslednjih 250 metara. Prošle godine mi to nije pošlo za rukom, ali sam ove godine uspela i presrećna sam zbog toga"- rekla je Kristina Bedeč.

dalma i milica

Zlatnu medalju osvojio je i srpski ženski kajak dvosed na 1000 metara u sastavu Milica Starović i Dalma Ružičić-Benedek. Milica i Dalma su do zlata su stigle ubedljivom vožnjom u vremenu tri minuta, 38 sekundi i 564 hiljadinke.

-"Kada se osvoji medalja, a posebno ona najsjanija na velikom šampionatu možemo da budemo samo maksimalno srećne i prezadovoljne, a svakako tome doprinosi i činjenica da smo odveslale jednu stvarno dobru i jaku trku. Držale smo se našeg plana, a to je u grupnim posadama jedna od bitnijih stvari. Kada sve prođe kako treba kao što je bilo ovoga puta, osećamo veliko zadovoljstvo i sreću"- izjavila je Milica Starović.

zoric i tomicevic

Uspešan je bio u muški kajak dvosed na 1000 metara Marko Tomićević-Milenko Zorić, koji je u olimpijskoj disciplini osvojio bronzanu medalju. Tomićević i Zorić do medalje su stigli u vremenu od tri minuta, 13 sekundi i 832 hiljadinke, što je bilo samo osam hiljaditih delova sekunde bolje vreme od četvrtoplasirane posade Belorusije.

-"Ovo je bila veoma teška trka za nas. Nismo u top formi i znamo da imamo još rezerve. Mislio sam da ćemo bolje izveslati u finišu, to nismo uradili, ali smo uspeli da dođemo do trećeg mesta. Osećali smo da možemo više, ali s obzirom da smo u pripremnom periodu za Rio, zadovoljan sam osvojenom medaljom" - kazao je Milenko Zorić.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor