Blog

EVROPSKO PRVENSTVO U TEKVONDOU U ŠVAJCARSKOJ: Zlato za Tijanu Bogdanović

EVROPSKO PRVENSTVO U TEKVONDOU U ŠVAJCARSKOJ: Zlato za Tijanu Bogdanović

Tinejdžerka Tijana Bogdanović, koje je tek pre dve nedelje postala punoletna (rođena 4. maja 1998), nova je šampionka Evrope u tekvondou, u kategoriji do 49 kilograma!

Novi veliki uspeh za srpski tekvondo, borilački sport koji nam u poslednjih nekoliko godina donosi puno radosti. Da podsetimo, tekvondo takmičarka Milica Mandić je u Londonu 2012. osvojila prvu zlatnu olimpijsku medalju za Srbiju (ne računajući države prethodnice - SFRJ, SRJ i SCG čiji smo sportski naslednici).

tijana na pobednickom postolju

Tijana je u borbi za zlato na Evropskom prvenstvu u švajcarskom gradiću Montreu vrlo ubedljivo savladala Anu Petrušić iz Slovenije - 7:0.

Treće mesto podelile su Ruskinja Aleksandra Ličagina i Hrvatica Lucija Zaninović.

Na putu do finala Bogdanovićka je na startu lako pobedila zemljakinju Saru Damnjanović (13:1), a zatim dve Hrvatice - u četvrtfinalu Kristinu Tomić (6:2), a u polufinalu čuvenu Luciju Zaninović (4:2). Zaninovićeva je čak tri puta bila najbolja na "Starom kontinetu" u kategoriji do 49 kilograma (2010, 2012, 2014), a ima i dve bronze sa planetarnih takmičenja - Olimpijade u Londonu 2012. i Svetskog šampionata u Puebli 2013.

zastava tijana

Tijana, koja se još početkom godine kvalifikovala za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, rekla je posle osvajanja titule:

-"Presrećna sam! Pre finala sam znala da će ovo biti prvo zlato za Srbiju ukoliko pobedim, što je istorijski uspeh za srpski tekvondo. To mi je bio samo dodatni motiv. Međutim, ovo je samo jedna stanica na putu za Rio".

Srpska tekvondoistkinja je prokomentarisala i polufinalni duel sa Zaninovićevom, koji je bio "finale pre finala":

-"Velika je čast boriti se sa jednom od legendi ovog sporta, Lucijom, koja je jedna od najboljih evropskih boraca svih vremena. Svesni smo da Lucija tempira formu za Rio i da joj je ovo test takmičenje, koje je do sada osvojila tri puta".

Medalje za srpski tekvondo na Evropskim šampionatima:

1996. Tanja Grubor srebro, Dubravka Boškov bronza

2012. Milica Mandić srebro

2014. Milica Mandić srebro, Ana Bajić bronza

2015. Tijana Bogdanović srebro

2016. Tijana Bogdanović zlato

jovic i mandic

Trener tekvondo reprezentacije, Dragan Jović, nije krio zadovoljstvo:

-"Ovo je prvo zlato za Srbiju u ženskoj seniorskoj konkurenciji. Naravno, ponovo se Tijana upisala kao neko ko pomera granice. Presrećan sam zbog ove medalje. Dobro je za njeno samopouzdanje pred nastavak priprema za OI. Svestan sam da su glavni favoriti, kao Lucija, sada u pripremnom periodu i da nisu uradili sve što mogu, ali sa druge strane i Tijana ima jos mnogo prostora za napredak do Rija".

Sem Tijane Bogdanović, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u tekvondou će boje Srbije braniti i aktuelna olimpijska šampionka iz Londona 2012, Milica Mandić. Ostali naši takmičari u ovom sportu, nažalost, nisu izborili mesto u Brazilu.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor