Blog

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE U NEMAČKOJ 2017: Krah Srbije u prvom poluvremenu, Crna Gora ide dalje

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE U NEMAČKOJ 2017: Krah Srbije u prvom poluvremenu, Crna Gora ide dalje

Srpske rukometašice nisu uspele da se plasiraju u četvrtfinale na Svetskom prvenstvu, pošto su u prvom duelu nokaut faze poražene od Crne Gore - 29:31 (9:14).

Sve je bilo gotovo već posle prvih 16 minuta, jer je Srbija od vođstva 3:2, početkom četvrrtog minuta igre, narednih čak 13 minuta bila bez pogotka i Crnogorke su serijom 0-6 praktično rešile meč u svoju korist.

Zaista je neverovatno koliko loše su odigrale Srpkinje u tom periodu. Posle promašenog sedmerca Sanje Damnjanović kod rezultata 3:3, došlo je do pravog "raspada sistema" u našoj reprezentaciji. Usledila je serija bezveznih šuteva, koji su gotovo svi završili iznad prečke, pa golman Crne Gore čak nije imao potrebu da interveniše. Bilo je i pogrešnih dodavanja, koraka, a u odbrani nije bilo čvrstine. Iskusna Katarina Bulatović je rešetala našu mrežu, a srpskim rukometašicama nije padalo na pamet da je "flasterišu" ili da je udvajaju iako je bilo očigledno da je najraspoloženija u protivničkom timu.

Užasno loš napad i ništa bolja odbrana slutili su na pravu rezultatsku katastrofu jer je u 22. minuta na semaforu pisalo neverovatnih 5:11. Srbija je delovala potpuno nemoćno u ofanzivi, jedine golove postizale su sa krila Krpež Šlezak i Radosavljević, a bekovi kao da nisu postojali na ovoj utakmici.

Posle očajnih 30 minuta, naše su mogle da budu prezadovoljne sa "samo" pet golova zaostatka (9:14) prilikom odlaska na veliki odmor.

Posle tvrdog i neefikasnog prvog poluvremena, dijametralno suprotna slika viđena je u nastavku. Došlo je do opšte jurnjave, ludnice i haosa od prvog minuta drugog dela igre, pa je viđena nevrovatna revija golova, Srbija je čak 20 puta bila efikasna, ali je ipak zasluženo poražena, jer je i primila 17 golova.

Većinu pogodaka Crna Gora je postigla "na foru", posle brzih kontranapada preko igrača utakmice Jovanke Radičević (9 golova) ili kažnjavajući "brzim centrom" puževski sporo vraćanje naših rukometašica posle postignutog gola. Sa 20-tak jeftino primljenih golova ne može se u četvrtfinale Svetskog prvenstva, pa će  tamo umestzo Srbije biti iskusniji i motivisaniji tim Crne Gore.

U srpskom timu jedina se borila do kraja pivot Dragana Cvijić, koja je bila i najefikasnija u našem timu sa sedam pogodaka, koje je sve postigla u drugom poluvremenu.

Šteta što su Srpkinje ovako lošom igrom u prvom meču eliminacija potpuno pokvarile utisak iz grupne faze, u kojoj sus se ravnopravno suprotstavile velesilama kao što su Nemačka, Holandija i Južna Koreja. Činjenica je i da po stilu igre, Crna Gora nikako ne odgovara našem nacionalnom timu jer igra tradicionalno izuzetno čvrstu, na momente i grubu odbranu, a u ovom duleu osmine finala išla im je na ruku i arbitaža Španaca, koji su tolerisali takav, gotovo muški rukomet.

Selektor Ljubomir Obradović potpuno je nadigran od kolege na crnogorskoj klupi, Šveđanina Pera Johansona. Nije prvi stručnjak srpskog nacionalnog tima adekvatno reagovao na rasulo svoje ekipe u prvom poluvremenu, a posle je bilo jako teško stizati ubedljivu prednost protivnika. Južni sused jeste tradicionalno bolji u ženskom rukometu, međutim, ovoga puta sastav Crne Gore je neuporedivo slabiji nego pre par godina, što se pokazalo i u grupnoj fazi, koju su preživele "na jedvite jade".

S druge strane, Srbija odavno nije imala jači tim nego na ovom šampionatu. Jeste da su mnoge naše ključne igračice, kao što su Andrea Lekić i Sanja Damnjanović bile rovite, jer su puno kuburile sa povredama u zadnje vreme, ali je Obradović imao na raspolaganju neuporedivo veći izbor igračica od kolege Johansona.

Desilo se da i naši golmani imaju izuzetno slab dan, pogotovo Katarina Tomašević, koja je uspela da odbrani samo tri lopte, tako da je bilo gotovo nemoguće da pobedimo u takvoj situaciji. Možda je selektor trebao više minuta da pruži Mariji Čolić...

Rezultati mečeva osmine finala: SRBIJA - Crna Gora 29:31, Mađarska- Francuska 26:29,  Nemačka - Danska 17:21, Švedska - Slovenija 33:21, Rusija - Južna Koreja 36:35 p.p. (30:30), Španija - Norveška 23:31, Japan - Holandija 34:36 p.p. (30:30) i Rumunija - Češka 27:28.

Parovi četvrtfinala su: Češka - Holandija, Norveška - Rusija, Švedska - Danska, Francuska - Crna Gora.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor