Blog

ZAVRŠENE XV PARAOLIMPIJSKE IGRE U RIO DE ŽANEIRU: Veliki uspeh Srbije, osvojeno čak devet medalja

ZAVRŠENE XV PARAOLIMPIJSKE IGRE U RIO DE ŽANEIRU: Veliki uspeh Srbije, osvojeno čak devet medalja

Posle odličnog rezultata srpskih sportista na XXXI letnjim Olimpijskim igrama u Riju, još bolji rezultat ostvarili su paraolimpijci Srbije. "Četa mala, ali odabrana", samo 16 sportista sa invaliditetom je otputovalo u Brazil na XV letnje Paraolimpijske igre, a vraćaju se sa čak devet osvojenih medalja, tri zlata, dva srebra i četiri bronze, uz jedan oboren svetski rekord.

Izuzetan rezultat i 31. mesto u ukupnom poretku za Srbiju. Da podsetimo, u Londonu 2012. smo osvojili dva zlata i tri srebra, a u Pekingu 2008. samo dva srebrna odličja.

Željko Dimitrijević osvojio je zlatnu medalju u atletici, u disciplini bacanje čunja, hicem od 29 metara i 96 centimetara, što je novi svetski rekord, pa je samim tim naš paraolimpijac jedan od junaka ovogodišnjih Igara u Riju. Željko je odbranio zlato iz Londona i oborio sopstveni svetski paraolimpijski rekord. Te 2012. je naš atletičar rodom iz Petrovca na Mlavi doneo prvu zlatnu medalju srpskom paraolimpijskom sportu. Prvo mesto u bacanju čunja na Paraolimpijskim igrama u Londonu, Dimitrijević je osvojio hicem od 26 metara i 88 centimetara, što je tada bio prvi svetski rekord na toj Olimpijadi za sportiste sa invaliditetom.

U Brazilu smo u ovoj paraolimpijskoj disciplini došli i do srebrne medalje. Mladi Miloš Mitić postavio je rekord karijere hicem od 26,84 metara i popeo se na pobedničko postolje, odmah do Željka Dimitrijevića.

Još jednu medalju za srpske atletičare paraolimpijce doneo je Nemanja Dimitrijević, koji je osvojio bronzu u bacanju koplja.

Junak Srbije je takođe i Laslo Šuranji, koji se okitio sa dve medalje u streljaštvu. Strelac iz Novog Bečeja osvojio je bronzu u disciplini MK puška 50 metara ležećim stavom u klasi SH1, a zlato u disciplini trostav sa 50 metara MK puškom. Šuranji je postavio i novi paraolimpijski rekord u finalu, sa 453,7 krugova.

Preostale četiri medalje doneo je nam je naš najuspešniji paraolimpijski sport, stoni tenis.

Borislava Perić-Ranković i Nada Matić stigle do zlata, odnosno bronze u singlu, a u ekipnoj konkurenciji njih dve su stigle do srebrnog odličja, pošto su u finalu poražene od Kineskinja. Perić-Ranković je tako naša najuspešnija sportiskinja na Paraolimpijskim igrama u Brazilu, sa zlatnom i srebrnom medaljom, a i Matićeva je takođe u elitnom krugu učesnika koji su se više puta našli na pobedničkom postolju,

Kod stonotenisera sa invaliditetom, naš Milan Palikuća osvojio je bronzanu medalju i tako upotpunio izuzetan rezultat srpskih paraolimpijaca u Rio de Žaneiru.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor