Blog

TEKVONDO - EVROPSKO PRVENSTVO: Srbiji još dve medalje, Mandićevoj srebro, Jovanovu bronza

TEKVONDO - EVROPSKO PRVENSTVO: Srbiji još dve medalje, Mandićevoj srebro, Jovanovu bronza

Tekvondo reprezentacija Srbije upotpunila je kolekciju medalja na Evropskom prvenstvu u Montreu. Posle zlata Tijane Bogdanović, do odličja su stigli i Milica Mandić (srebro) i Draško Jovanov (bronza).

Sa tri medalje ostvaren je najveći uspeh našeg tekvondoa na kontinentalnim šampionatima, a Srbija je i jedna od najuspešnijih zemalja na ovom takmičenju.

Naša selekcija podelila je sedmo mesto sa Azerbejdžanom na ovom prvenstvu "Starog kontinenta" (1-1-1).

Najuspešnija po broju zlatnih odličja je Velika Bitanija (3-0-1), a najviše medalja osvojila je Rusija, devet, aali od toga čak šest bronzi (1-2-6). Iza Srbije ostale su takve sportske velesile kao što su Francuska (0-1-5) i Španija (0-2-2).

milica na pobednickom postolju

Milica Mandić je osvojila srebrnu medalju u kategoriji do 73 kg, a Draško Jovanov je došao do bronze u konkurenciji takmičara teških do 87 kilograma.

Milica je na putu do finala savladala Grkinju Mariju Mojsidu (5:3), Džejd Slavin iz Velike Britanije (3:0), dok je u polufinalu bila bolja od naturalizovane Makedonke, hrvatskog porekla, Petre Matijašević (6:1). U borbi za zlatnu medalju, olimpijska šampionka iz Londona, poražena je posle neizvesne borbe od Ive Radoš iz Hrvatske (0:1).

Milica Mandić (24 godine) je najuspešnija srpska takmičarka u tekvondou svih vremena. Prvoplasirana je na svetskoj rang listi, a u karijeri je osvajal najviše upravo srebrnih odličja. Na drugoj stepenici pobedničkog postolja našla i se i na Evropskim prvenstvima u Mančesteru 2012. i Bakuu 2014. (kada je takođe u finalu izgubila od Ive Radoš), zatim na prvim Evropskim igrama u Bakuu 2015. i na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. Jednom je Milica osvojila i bronzanu medalju, na Svetskom šampionatu u Gjeongjuu 2011, a jedino zlato na velikim takmičenjima osvojila je upravo na najvažnijem sportskom nadmetanju, Olimpijadi u Londonu, kada je proglašena i za sportistu godine u Srbiji.

milica srebro

Mladi Draško Jovanov (22 godine) u prvom kolu je pobedio Poljaka Bartoša Koleckog (1:0), a zatim i Nemca Aleksandra Bahmana (7:3). U polufinalu je zaustavljen od Jermena Armana Jeremijana (0:1).

Ovo je prva seniorska medalja za Draška. Jovanov je 2014. bio juniorski šampion Evrope.

Da podsetimo još jednom, Srbija je na Evropskom prvenstvu u švajcarskom gradiću Montreu osvojila ukupno tri medalje, pošto je Tijana Bogdanović u četvrtak osvojila zlato u kategoriji do 49 kg.

Trener tekvondo reprezentacije Srbije, Dragan Jović, zadovoljan je ostvarenim uspehom:

"-Ovo je najuspešnije Evropsko prvenstvo do sada za Srbiju. Tri medalje i dva meča koja smo izgubili za medalju, kao i mnogo osmina finala je skor ovog prvenstva Evrope. Posle Tijaninog zlata sam najavio da imamo još boraca koji mogu da osvoje medalju i to se obistinilo."

Svakako i još jedan veliki uspeh srpskog sporta.

Tekvondo će u srpskom timu na Olimpijadi u Riju predstavljati Milica Mandić i Tijana Bogdanović.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor