Blog

Devet najvećih pretnji opstanku ljudske rase

Devet najvećih pretnji opstanku ljudske rase

Skup od 27 svetski poznatih naučnih umova okupio se kako bi udružio svoje znanje za spas ljudske rase – od nas samih.

Pod vođstvom astronoma s Kembridža,  lorda Martina Risa, okupili su se velikani poput čuvenog fizičara Stivena Hokinga i bivšeg minstra nauke u britanskoje vladi, Roberta Meja i formirali društvo koje bi trebalo da predvidi moguće rizike koji bi pretili uništenju čovečanstva i sprečiti da do njih i dođe.

Od razarajućih hakerskih napada od strane terorista koji koriste internet za širenje haosa, do širenja veštački stvorenih bolesti i računara-ubica, ti naučnici upozoravaju kako nas ne čeka nimalo svetla budućnost.

Projekat spasavanja čovečanstva je još uvek u fazi "embriona"

Okupili su se pod nazivom Kembridž centar za proučavanje spoljnjih faktora rizika (CSER) i njihov rad bi trebao da omogući budućim generacijama da mirnije spavaju noću. Planiraju da osmisle načine kako da osiguraju dugoročnu budućnost čovečanstvu.

Projekat je još uvek u fazi "embriona", ali tražimo sredstva iz više izvora, a učvrstili smo i našu međunarodnu mrežu savetnika’, ističe Ris, a prenosi britanski "Dejli Mejl".

Manifest akademika sa Oksforda, Imperijala, Harvarda i Berklija je jasan: mnogi naučnici su zabrinuti da bi razvoj ljudske tehnologije mogao uskoro da predstavlja veliki rizik na nivou istrebljenja čitave ljudske vrste.

Zavisnost od tehnologije je slabost

"Najmanje smo svesni tehnoloških pretnji", napominje profesor Dejvid Špigelhalter sa Kembridža. Naša zavisnost od tehnologije je ono što nas čini ranjivim, dodaje.

Napravljen je i popis potencijalnih rizika po čovečanstvo, a među njima se nalaze i neka već poznata predviđanja, poput nuklearne apokalipse ili udara asteroida.

1. Inteligentna tehnologija: Mreža računara mogla bi razviti sopstvenu inteligenciju. Mašine bi mogle da usmeravaju resurse u skladu sa sopstvenim ciljevima i suprotno ljudskim potrebama, a tu se najviše misli na hranu, što bi ugrozilo opstanak ljudske vrste.

2. Sajber napadi: Energetske mreže, kontrola letenja, bankarstvo i komunikacije - sve zavise od međusobno povezanih računarskih sistema. Ako ti sistemi padnu zbog hakerskog delovanja neprijateljskih nacija ili terorista, izazvana paraliza mogla bi da rezultuje potpunim slomom društva kakvog poznajemo.

3. Veštački proizvedena bolest: Super-virusi stvoreni od strane čoveka ili nekakve bakterije, koje bi nekako bila oslobođene iz laboratorija uz pomoć terorista i za koje ne postoji lek, mogle bi usmrtiti milione ljudi.

4. Sabotaža snadbevanja hranom: Efikasne distributivne mreže hrane znače da većina zemalja zapadnog sveta zapravo ima zalihe hrane samo za narednih 48 sati. Bilo kakvo ometanje tih distributivnih mreža izazvalo bi široku paniku u stanovništvu i prava stampeda po prehrambenim trgovačkim lancima.

5. Ekstremna klima: Kako Zemlja nastavlja da se zagreva, dolazimo do prekretnice u kojoj čitav proces počinje da izaziva jako velike posledice po principu domino efekta - pokreću se nepovratne i sve gore prirodne katastrofe.

6. Brzo šireća pandemija: Međunarodne putničke linije znače da bi se novi soj virusa, na primer mutiran od životinja, mogao preneti po čitavom svetu u samo nekoliko dana, uzimajući živote miliona pre nego što se uspe proizvesti vakcina ili drugi oblik leka.

7. Rat: Rastuća populacija na Zemlji polako ističe potrebu za sve većim resursima pitke vode i hrane. Nacije bi mogle ratovati kako bi zaštitile ili preotele ta dva ključna resursa u budućnosti.

8. Nuklearna apokalipsa: Nacije koje poseduju nuklearne bojeve glave lansiraju ciljane napade i izazivaju sveopšti rat i apokalipsu širom sveta. Tu postoji i bojazan da takvo oružje padne i u ruke terorista.

9. Udar asteroida: Veruje se da je ogroman asteroid zapečatio sudbinu dinosaurusa, a mnogi veruju da i čovečanstvo očekuje ista sudbina.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor