Blog

KINESKI PREMIJER U BEOGRADU: Drug Li - veliko ohrabrenje i šansa za Srbiju

KINESKI PREMIJER U BEOGRADU: Drug Li - veliko ohrabrenje i šansa za Srbiju

Posle propasti projekta "Južni tok" i nimalo svetle budućnosti u pogledu evropskih integracija, kao poslednji adut srpske spoljne politike ostala je saradnja sa drugim istočnim "velikim bratom" - Kinom. Tradicionalno dobri odnosi, još iz vremena SFRJ, sve više dobijaju na značaju, pošto, u skoroj budućnosti najjača ekonomija sveta, traži destinacije širom zemljine kugle da investira svoj ogroman dolarski suficit. Naravno, i naši političari su se veoma dobro "pronašli" u tom kineskom investicionom planu i imaju žarku želju da zagrabe što veći deo dolarskog kolača koji će najmnogoljudnija zemlja sveta uložiti na području Zapadnog Balkana.

Posle tri decenije, jedan kineski premijer je u Srbiji, na sastanku lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom "Beogradski susret". Sem našeg premijera Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećjanga, na samitu učestvuje još 14 premijera zemalja regiona, samo hrvatsku delegaciju predvodi prvi potpredsednik vlade.

Kinezi su zainteresovani za ulaganja u srpsku industriju, poljoprivredu, energetiku i saobraćajnu infrastrukturu, a imajući u vidu katastrofalno stanje kod nas u svim navedenim oblastima, nije čudo da je "drug Li", kako je naš premijer oslovio kineskog kolegu, u Srbiji dočekan sa iskrenim oduševljenjem. Nadamo se da će ovaj samit u ekonomskom pogledu biti daleko uspešniji od nedavne vojne parade u Beogradu, kada nas je zbog posete Vladimira Putina zapljusnuo talas "nebeskog" optimizma, a ubrzo je usledilo neprijatno "spuštanje na zemlju" posle ruskog otkazivanja izgradnje gasovoda, usled protivljenja Evropske unije.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor