Blog

POSLEDICE USVAJANJA IZMENA ZAKONA O RADU: Zbogom radničkim pravima, poslodavci kao faraoni

POSLEDICE USVAJANJA IZMENA ZAKONA O RADU: Zbogom radničkim pravima, poslodavci kao faraoni

Skupština Srbije, pod očiglednim pritiskom MMF-a, Svetske banke i ostalih relevantnih subjekata "novog svetskog poretka" usvojila je kontroverzne izmene Zakona o radu, kojima se omogućava vrlo lako otpuštanje radnika, na čemu su srpski i strani poslodavci godinama insistirali. Ovim zakonom je definitivno stavljena tačka na priču o radničkim pravima, kojima je rečeno "Zbogom!" i to zauvek.

Izmene Zakona o radu predviđaju pravo na naknadu po osnovu minulog rada od svega 0,4 odsto po godini rada i odnosi se samo na rad kod aktuelnog poslodavca. Naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak sada iznosi zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca, rad u prethodnim firmama se više ne uzima u obzir.

Otpremnina zbog odlaska u penziju iznosiće dve prosečne plate zaposlenog, a ne tri kao do sada, zaposleni će imati pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto, ali ne i za smenski rad. Izmene Zakona predviđaju i da radni odnos na određeno vreme može da traje dve, umesto kao do sada godinu dana. Posle svih ovih pogoršanja u odnosu na prethodni Zakon, doneto je i jedno poboljšanje: da zaposleni pravo na korišćenje godišnjeg odmora dobija posle mesec dana neprekidnog rada, a ne, kao do sada, posle šest meseci. Naravno, ovo "poboljšanje" u praksi neće imati nikakvog efekta, jer radnici uglavnom nemaju ni plaćene dane kad su u pitanju državni i verski praznici, a godišnji odmor ne smeju ni da spomenu.

Nova rešenja predviđaju i gubljenje prava na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako zaposleni dobije otkaz.

Ubuduće će zaposleni imati manji broj dana plaćenog odsustva, umesto sedam sada će dobijati pet za venčanje, porođaj supruge, teške bolesti članova porodice ili njihovu smrt, a za dobrovoljno davanje krvi dva slobodna dana.

Tokom godišnjeg odmora zaposleni ima pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca. Imaće i pravo na 60 odsto osnovne zarade uvećane za minuli rad, a ne kao do sada na prosek svoje zarade iz prethodna tri meseca.

Šta reći, izgleda je lepo biti poslodavac, a naročito strani investitor u Srbiji. Ali, i pored ovakvog Zakona, za sada nema najavljivane navale stranaca. Jer, lepo kaže narod, "dobar glas daleko se čuje, a zao još dalje"...

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor