Blog

RUSIJA ODUSTALA OD IZGRADNJE GASOVODA: U Srbiji šok, propao projekat

RUSIJA ODUSTALA OD IZGRADNJE GASOVODA: U Srbiji šok, propao projekat "Južni tok"

"Nesreća nikad ne dolazi sama" - kaže narodna poslovica, a 2014. godine smo se itekako dobro uverili u to. Posle užasnih prirodnih katastrofa koje smo iskusili ove godine, nastavljaju se loše vesti: Rusija je donela odluku da odustane od projekta izgradnje gasovoda "Južni tok"! Ovakav rasplet, ma koliko bio očekivan zbog opstrukcije od strane Evropske unije, potpuno je šokirao naše političare, koji već dugi niz godina svoje predizborne kampanje baziraju upravo na izgradnji gasovoda i koristima koje bi Srbija imala od ovog velikog investicionog projekta. Nažalost, po ko zna koji put se pokazalo da nije pametno "spremati ražanj dok je zec u šumi". Politika je ponovo "umešala prste" i blokirala projekat od kog bi veliku korist imala ne samo Rusija, već i veliki broj evropskih zemalja. "Južni tok" je propao pre svega zahvaljujući novoj, ultradesničarskoj vladi Bugarske, koja je pokazala potpunu vazalnost i servilnost u odnosu na naređenja gazdi iz Vašingtona i Brisela, iako će propast projekta zasigurno negativno uticati i na, ionako propalu, bugarsku ekonomiju.

Rusija je, naravno, odmah pronašla alternativu i svoj gas će preusmeriti ka Turskoj, koja je dobro iskoristila nove hladnoratovske okolnosti i dobila energent po znatno povoljnijim uslovima.

Osim Srbije, veliki gubitnici zbog propasti projekta "Južni tok" su Austrija i Italija. Upravo zvanični Beč je najglasnije protestovao i tražio hitnu reviziju stava Evropske unije po ovom pitanju, međutim, male su šanse da doći do preokreta i do hepi-enda. Rusija se okreće ogromnom tržištu Azije, pre svega komšijske Kine, dok će Evropa pokušati da ruski gas zameni onim iz Azerbejdžana i Irana, putem projekta "Nabuko", koji bi potpuno zaobišao našu zemlju.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor