Blog

SVETSKO PRVENSTVO U DŽUDOU U BUDIMPEŠTI 2017: Nemanja Majdov šampion u teškoj kategoriji

SVETSKO PRVENSTVO U DŽUDOU U BUDIMPEŠTI 2017: Nemanja Majdov šampion u teškoj kategoriji

Senzacionalan uspeh mladog srpskog džudiste na Svetskom prvenstvu u Budimpeši - Nemanja Majdov je najbolji na planeti u kategoriji do 90 kilograma!

Za 21-godišnjeg mladića rodom iz Istočnog Sarajeva neverovatan rezultat već na početku karijere, koja očigledno može biti veličanstvena.

Nemanja jeste dva puta bio juniorski prvak Evrope i 2014. bio proglašen za najboljeg mladog sportistu Srbije u izboru našeg Olimpijskog komiteta, ali svakako da ovakav uspeh niko nije očekivao.

Majdov je imao neverovatno težak žreb, imao je čak sedam borbi na putu do trona, ali je sve izdržao i već tako mlad ušao u istoriju srpskog sporta.

Posle velelepnog uspeha, Nemanja ni sam nije bio potpuno svestan šta je postigao. Ovakav senzacionalan i neočekivan uspeh nekog mladog sportiste Srbija nije imala od titule Nađe Higl na Svetskom prvenstvu u plivanju na 200 metara prsno 2009. godine

-"Verovao sam u sebe, trenirao sam mnogo, ali nisam verovao da ću na kraju uspeti. Osećao sam neku obavezu, rekao sam sebi - moraš da to uradiš. Svaki meč je bio težak, imao sam ih sedam. Nikad u životu nisam imao više mečeva" - izjavio je posle finalnog meča novi svetski šampion u džudou, Nemanja Majdov.

Na putu do trijumfa Majdov je nadvisio sve same asove. Prvi meč je bio možda i najteži, rival je bio slavni Kubanac Ašli Gonzales, vicešampion Olimpijskih igara i svetski šampion u tom trenutku, ali ga je naš mladi as savladao iponom.

Ništa bolje nije prošao ni prvak Azije, Islam Bozbajev iz Kazahstana, koji je takođe pregažen sa 10:0. Zatim je pao i džudista iz Konga, Ejal Leboa, pa Portugalac Selio Dijas. Obojica rivala su poražena iponom.

U finišu je Nemanji malo ponestalo snage, ali je uspeo da upiše još tri pobede i dođe do zlata. Najpre je pao Gruzin Ušangi Margijani, koji je poražen vazariijem (7:0), a u poslednja dva meča odlučio je produžetak i zlatni poen.

U polufinalu je domaći takmičar, Kristijan Tot izgubio vazarijem u dodatnom vremenu.

Najžešći otpor Nemanji na celom takmičenju pružio je u finalu Slovenac Mihael Žgank, koji je savladan takođe u produžetku, posle drugog žutog kartona zbog pasivnosti.

Majdov je prvi srpski osvajač zlatne medalje u džudou, ali ako računamo i bivšu Jugoslaviju čiji je Srbija sportski sukcesor, ovo nam je drugo zlato, uz dve bronze na Svetskim šampionatima.

I drugi naš predstavnik u istoj kategoriji, Aleksandar Kukolj, koji je aktuelni evropski šampion, bio je na korak do medalje u Budimpešti. Na žalost, posle nekoliko odličnih borbi i pobeda, poražen je u polufinalu od Slovenca Mihaela Žganka.

Posle polufinalnog poraza, koji mu je očigledno teško pao, Kukolj nije bio pravi u borbi za bronzu i poražen je od Gruzijca Ušangija Margijanija, tako da je na kraju završio na petom mestu.

-"Istorijski uspeh za srpski džudo. Nemanja Majdov je osvojio titulu svetskog šampiona. Sve čestitke Nemanji i njegovom ocu i treneru koji su  obeležili istoriju i ušli u istoriju srpskog i svetskog džudoa. Nemanja Majdov je kao dvostruki juniorski evropski prvak jasno svetskim zlatom dokazao da je sam  vrh svetskog džudoa. Budućnost je pred njim, imajući u vidu da je 1996. godište. Sve čestitke i Aleksandru Kukolju koji je bio na korak od medalje" - čestitao je našim borcima Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor