Blog

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE U ITALIJI I BUGARSKOJ 2018: Srbija na fajnal-siksu, kreće borba za medalje

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE U ITALIJI I BUGARSKOJ 2018: Srbija na fajnal-siksu, kreće borba za medalje

Završena je i druga faza Svetskog prvenstva za odbojkaše, a među šest najboljih ekipa na planeti našla se i selekcija Srbije.

Izabranici Nikole Grbića imali su danas i puno sreće na žrebu, jer su se našli u "grupi života" J, sa selekcijama Italije i Poljske, dok je grupa I prava "grupa smrti", u kojoj su tri glavna kandidata za zlato: SAD, Rusija i Brazil.

Naša reprezentacija ostvarila je u dosadašnjem toku šampionata šest pobeda i dva poraza i sasvim zasluženo našla se na fajnal-siksu Svetskog prvenstva, koje se ove godine održava u dve zemlje, Italiji i Bugarskoj.

Srbija je izgubila samo na premijeri, u velikom okršaju sa, na ovom šampionatu najboljim, dosad neporaženim (skor 8-0) timom Amerike (2:3), kao i u poslednjem duelu druge faze od Poljske (0:3). Ovaj drugi meč nama nije značio ništa, jer smo već bili obezbedili mesto na Završnom turniru u Torinu, a aktuelnim svetskim prvacima Poljacima je bio "biti ili ne biti".

Lagan poraz od Poljske svakako je posledica totalne nemotivisanosti i emotivne ispražnjenosti naših odbojkaša.

Bilo je potpuno svejedno da li će naši odbojkaši biti prvi ili drugi u grupi, pa je selektor Grbić ukazao šansu svim igračima i tako ekspresno završio, može se reći, na neki način predao ovaj duel, bez nepotrebnog gubljenja dragocene snage i energije.

Možda ne baš popularan potez naših, ali svi to rade, poslednje kolo su gotovo sve ekipe izvele rezervne postave.

Od šest ostvarenih pobeda Srbije, četiri su svakako očekivane.

Autsajderi Kamerun (3:0) i Tunis (3:1) nisu imali nikakvih izgleda, a ni selekcije Argentine (3:0) i Australije (3:1) nisu ekipe od kojih bi naši odbojkaši imali razloga za strepnju.

Zato su dve taj-brek pobede (3:2) zaista vrhunsko dostignuće srpskih "orlova", jer su savladali objektivno jače ekipe od sebe, Rusiju i Francusku.

"Galske petlove" je bolan poraz od naših koštao i eliminacije sa šampionata i neslavnog plasmana od 9. do 12. mesta, što je svakako veliki neuspeh za moćne "trikolore".

Činjenica je da su Francuzi bili zaista malerozni na ovom prvenstvu, sva tri taj-breka su izgubili, protiv Brazila je to možda i bilo očekivano, ali protiv Srbije i Holandije sigurno nije.

Treba reći da je sistem takmičenja na Svetskom prvenstvu za odbojkaše izuzetno glup i nepravedan, a domaćini takmičenja su bili maksimalno protažirani.

Italiji su od početka nameštani najlakši mogući rivali, dobar žreb je imala i drugi domaćin Bugarska, ali to nije uspela da iskoristi, jer su komšije bile užasno hendikepirane izostankom ubedljivo najboljeg igrača Sokolova.

Srbija je imala ubitačan žreb - u prvoj fazi se našla u ubedljivo najjačoj grupi C sa Amerikom i Rusijom?!

Dakle, u našoj grupi bile su čak tri ekipe sa ovogodišnjeg finalnog turnira Lige nacija  i to pobednici (Rusi) i finalisti (Ameri).

U komično slaboj grupi A nije bilo nijednog učesnika završnog turnira Lige nacija, pa su se Italijani lagano prošetali do maksimalnog učinka (5-0).

Naši su u prvoj fazi u Bariju ostvarili četiri pobede i samo jedan poraz i zauzeli drugo mesto u grupi C.

I u nastavku takmičenja, kada smo se preselili u bugarsku Varnu, ponovo smo bili u ubedljivo najjačoj grupi H, ovoga puta sa druga dva učesnika finalnog turnira Lige nacija, Francuskom i Poljskom i relativnim autsajderom, ali nezgodnom ekipom Argentine.

"Gaučosi" su zagorčali život Poljacima, senzacionalno slavili u taj-breku (2:3), posle mega preokreta od 14:10 do 14:16, ali su ipak Srbija i Poljska zauzele prva dva mesta u grupi sa skorom pobeda i poraza 6-2, dok je Francuska sa 5-3 eliminisana.

Objektivno, srpski odbojkaši su već premašili očekivanja plasmanom među šest najboljih reprezentacija na planeti, ali, uz ovako povoljan žreb, ni polufinale i borba za mesto na pobedničkom postolju nije "nemoguća misija".

Možda ovaj naš nacionalni tim nema kvalitet kao čuvena generacija braće Grbić, Vujevića, Miljkovića, Gerića, Meštera i kompanije, ali su srpski "orlovi" itekako srčani i maksimalno borbeni, ginu za svaku loptu i nikad se ne predaju.

Trener Nikola Grbić može da bude ponosan na svoje pulene, ali svakako da je velika želja da se dođe do neke od medalja i tako ispišu nove trofejne stranice srpske odbojke.

Mečevi poslednje, treće faze, tj. fajnal-siksa igraju se od 26. do 28. septembra u "Pala Alpituru" u Torinu.

Grupa I igra mečeve u terminu od 17 časova, a naša grupa J od 21,15 h.

Plasman u polufinale izboriće po dve najbolje selekcije u obe grupe, dakle, najverovatnije će jedan ubedljiv trijumf biti dovoljan za prolaz u borbu za medalje.

U prvom kolu fajnal-siksa Svetskog prvenstva za odbojkaše sastaju se (26.09):

Brazil - Rusija (17h) i

Italija - SRBIJA (21,15h)

U drugoj rundi fajnal-siksa Svetskog prvenstva za odbojkaše sastaju se (27.09):

SAD - Rusija (17h) i

Poljska - SRBIJA (21,15h)

U trećem kolu fajnal-siksa Svetskog prvenstva za odbojkaše snage će odmeriti (28.09):

Brazil - SAD (17h) i

Italija - Poljska (21,15h)

Naši su, dakle, slobodni 28. septembra i ako uđu u polufinale, imaće taj jedan važan dan odmora.

Jer, polufinalni mečevi su na programu u subotu (29.09), a borba za treće mesto i finale u nedelju, 30. septembra.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor