Blog

SVETSKI GRAN PRI ZA ODBOJKAŠICE 2017: Srbija kao najbolja ide na finalni turnir

SVETSKI GRAN PRI ZA ODBOJKAŠICE 2017: Srbija kao najbolja ide na finalni turnir

Odbojkašice Srbije osvojile su prvo mesto u grupnoj fazi takmičenja u Svetskom Gran priju.

Naša reprezentacija je poslednjeg vikenda u Kini najpre ubedljivo pobedila Rusiju - 3:0 (26:24, 25:14, 25:19) i tako obezbedila plasman na finalni turnir.

Zatim je došlo do malog opuštanja protiv Japana i neočekkivanog poraza posle vođšstva od 2:0 u setovima i 22:18 u trećem - 2:3 (25:21, 25:20, 23:25, 20:25, 12:15).

Na kraju, Srbija je vrlo lako pobedila aktuelnog olimpijskog šampiona Kinu i to na njihovom terenu u Hongkongu - 3:1 (25:21, 25:20, 18:25, 25:15) i tako im se koliko-toliko revanširala za poraz u finalu u Riju.

Najbolji učinak trećeg vikenda u Hongkongu imale su srpske reprezentativke Milena Rašić i Brankica Mihajlović. Kapiten srpskog nacionalnog tima, Rašićeva, proglašena je za MVP-a turnira u Kini, dok je najefikasnija igračica bila Mihajlovićeva.

Naš srednji bloker Milena je briljirila u duelu protiv Rusije, sa čak 18 poena, dok je Brankica, iako igra na poziciji primača, po običaju, bila prva napadačka opcija srpske selekcije. Mihajlovićeva je, suma sumarum, osvojila ubedljivo najviše poena za Srbiju u devet mečeva preliminarne faze takmičenja u Svetskom Gran priju.

 Tokom celog toka preliminarne faze Svetskog gran prija izabranice Zorana Terzića su pokazale izvanrednu igru u napadu, fantastičan servis i blok, a škripalo je povremeno na prijemu i u fazi odbrane. I pored toga naša reprezentacija je sa sedam pobeda i samo dva poraza zauzela ubedljivo prvo mesto, ispreda takvih velesila kao što su SAD i Brazil.

Na finalni turnir u Kini kvalifikovale su se još i Holandija i Italija.

Domaćin finalnog turnira, Kineskinje, zauzele su tek sedmo mesto u grupnoj fazi i tako "podvalile" komšinicama iz Japana, jer su kao domaćin uskočili umesto šestoplasirane selekcije, koja je otpala.

Potpunu blamažu je doživela podmlađena selekciaj Rusije, koja je zauzela tek devetu poziciju, baš kao i Turska, koja je pretposlednja, ispred samo totalnog autsajdera Belgije, koja je ostala bez pobede u ovom izdanju Svetskog Gran prija.

Takođe veoma raduje činjenica da je prvi stručnjak našeg nacionalnog tima, Zoran Terzić, imao priliku da isproba razne taktičke varijante tokom preliminarne faze. Šansu su dobile i mlađe igračice, a uglavnom su je dobro iskoristile.

Oba naša tehničara, Ana Antonijević i Bojana Živković, podjednako su dobijale priliku i bile su veoma sigurne.

Najveće probleme imali smo na poziciji libera, pogotovo u meču sa Kinom kada smo "primili" seriju as servisa, zbog dekoncentracije naše dve igračice na tom mestu.

Finalni turnir se održava u kineskom gradu Nanđingu.

Srbija je u grupi J, sa selekcijama SAD i Italije, sa kojima se nije susretala tokom preliminarne faze takmičenja. To su reprezentacije koje nam baš i ne odgovaraju po stilu igre, pa se može konstatovati da nismo imali sreće sa žrebom.

Prvi meč igramo 2. avgusta protiv Amerikanki, od 15 h po našem vremenu. Verovatno presudni duel za plasman u polufinale igramo sa Italijom dva dana kasnije, sa početkom od 9 časova ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Da podsetimo, odbojakšice Srbije su do sada pet puta igrale u Svetskom Gran priju. Naša najbolja selekcija osvojila je dosad dve bronzane medalje (2011. i 2013), a po jednom je zauzela 8, 9. i 11. mesto.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor