Blog

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U KAJAKU I KANUU: Tri medalje za Srbiju, zlato i dve bronze

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U KAJAKU I KANUU: Tri medalje za Srbiju, zlato i dve bronze

U češkim Račicama završeno je Svetsko prvenstvo u kajaku i kanuu, u sprinterskim disciplinama, a Srbija je zabeležila još jedan uspeh, osvajanjem tri odličja.

Svetski prvaci postali su olimpijski vicešampioni, Marko Tomićević i Milenko Zorić, u disciplini kajak dvosed na 1000 metara, dok su preostale dve medalje, bronzane, osvojene u sprintu na 200 metara.

U dvosedu bronzom su se okitili Nebojša Grujić i Marko Novaković, a u jednosedu je treće mesto Milica Starović podelila sa predstavnicom Slovenije Špelom Ponomarenko Janić.

Srbija je zauzela odlično 14. mesto u ukupnom poretku zemalja i po kvalitetu odličja (1-0-2) i po ukupnom broju bodova (241) računajući plasmane ostalih takmičara koji se nisu plasirali na pobedničko postolje.

Tomićević i Zorić zabeležili su jedan od najvećih uspeha u svojoj karijeri. Dominantno su srpski kajakaši došli do zlata, sa više od dve sekunde prednosti ispred posade Slovačke, koja je za desetinku sekunde pretekla domaćine takmičenja, komšije iz nekadašnje zajedničke države, Čehe, koji su morali da se zadovolje bronzom.

Tako su se naši asovi svetskim zlatom utešili za nesrećan gubitak olimpijskog trona prošle godine u Riju, kada su malčice zakasnili sa finišom, pa iako su bili ubedljivo najbrži nisu uspeli da u furioznom finišu dođu do najviše stepenice pobedničkog postolja. Pred Tomićevićem i Zorićom je svakako velika budućnost i još puno medalja.

U super-sprintu kajaka dvoseda na 200 metara, kao po običaju, odlučivale su desetinke i stotinke sekunde, a naši asovi Marko Novaković i Nebojša Grujić uspeli su da osvoje treće mesto. Ispred srskog dvojca završili su Španci Karlos Garote i Kristijan Toro, koji su bili samo nešto preko 17 stotinki brži. Zlato su uzeli Mađari Balaš Birkaš i Mark Balaška, koji su odvezli odličnih 30,912 sekundi i prilično ubedljivo slavili.

Grujić i Novaković su već jednom osvajali bronzu na Svetskim šampionatima. U MIlanu 2015, takođe su se našli na najnižoj stepenici pobedničkog postolja.

Milica Starović zabeležila je novi veliki uspeh, ovoga puta takmičeći se u kajaku jednosedu na 200 metara. Trka je bila neverovatno neizvesna i uzbudljiva, tako da su o medaljama odlučivale ne samo stotinke, već i hiljaditi delovi sekunde. Sudijski tim dugo je odlučivao o konačnom rezultatu trke, pošto je Starovićeva zabeležila u hiljaditi deo sekunde isto vreme kao i kajakašica iz Slovenije Špela Ponomarenko Janić - 39,564.

Nakon dosta rasprave arbitri su doneli jeidnu moguću odluku - da Milica Starović i Ponomarenko podele bronzanu medelju.

Milica je najveće uspehe dosad zabeležila u dvosedu u tandemu sa iskusnom Dalmom Benedek Ružičić. Bile su srebrne u disciplini K-2 na 500 metara na Svetskom prvenstvu u Milanu 2015, a na kontinentalnim šampionatima osvojile su tri medalje.

Zlatne su Milica i Dalma bile na 1000 metara na Evropskom prvenstvu u Moskvi 2016, a bronzane u Račicama 2015 i to dvostruko: i na 500 i na 1000 metara.

Naredni šampionat sveta održava se naredne godine u Portugalu, u gradiću Motimor-o-Veljo u distriktu Koimbra.

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor