Blog

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU ZA MLADE: Bronza za Srbiju, Grčka šampion

ZAVRŠENO SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU ZA MLADE: Bronza za Srbiju, Grčka šampion

Juniorska vaterpolo reprezentacija Srbije ostvarila je identičan rezultat na ovogodišnjem Svetskom šampionatu kao A selekcija. Mladi srpski vaterpolisti (do 20 godina) osvojili su bronzanu medalju, pošto su u meču za treće mesto bili bolji od Mađarske sa 12:11 (3:2, 5:2, 2:4, 2:3).

Zlato je pripalo Grčkoj, koja je u finalu, nakon izvođenja peteraca, savladala Hrvatsku - 12:10 (1:2, 1:2, 2:1, 3:2 – penali 5:3). U regularnom toku meč je završen nerešeno - 7:7. Mladi grčki vaterpolisit su gubila sa čak 2:5 početkom treće četvrtine, ali su uspeli da naprave veliki preokret i da na kraju zasluženo slave.

Šampionat je održan u Beogradu, na bazenu "Milan-Gale Muškatirović" i naša selekcija je imala epitet prvog favorita, kako zbog domaćeg terena, tako i zbog činjenice da smo branili svetsku titulu osvojenu pre dve godine u Almatiju (Kazahstan).

Ipak, čini se da ova generacija, koju sa klupe predvodi legendarni Vladimir Vujasinović nije tako talentovana kao prethodna, što ne znači da se neće i iz nje nekoliko igrača u budućnosti priključiti A timu.

Mečevi u grupi bili su suviše laki za naše mlade "delfine", totalno neozbiljni rivali su pregaženi sa ogromnom razlikom - Argentina 25:6, Kina 27:4 i Novi Zeland 25:5. Ni četvrtfinalni duel sa Italijom nije doneo pravu borbu, ekipa sa "čizme" deklasirana je sa 11:2.

Nažalost, slabosti su se iskazale u završnici prvenstva, onda kada je to bilo najvažnije zakazala je odbrana, slično kao kod A tima Srbije nedavno u Budimpešti. Protiv Grčke u polufinalu je Srbija zasluženo poražena sa 8:9, u meču u kom smo sve vreme jurili prednost rivala, ali nismo uspeli da izborimo remi i peterce.

Nismo preterano dobro odigrali ni duel za treće mesto protiv Mađara, osim prvog poluvremena, u kom smo vodili sa ubedljivih 7:2, a na veliki odmor otišli sa sigurnih 8:4. U nastavku je došlo do velikog pada, pa smo umalo prokockali ogromnu prednost. Severne komšije su imale zadnji napad za izjednačenje, ali smo uspeli da dobro odigramo odbranu i da sačuvamo pobedu vrednu bronzane medalje.

Sve u svemu, i naši mladi vaterpolisti nastavili su kontinuitet osvajanja medalja, što je veoma važno. Srbija je i dalje najuspešnija nacija kako u seniorskoj, tako i u juniorskoj konkureniciji na planetarnim šampionatima.

Naša juniorska selekcija je, kada se računaju i rezultati država čiji je Srbija sukcesor (SFRJ, SRJ, SCG) pet puta bila prvak sveta, dva puta smo osvajali srebro, a takođe pet puta bronzu. Druga najuspešnija nacija je Italija sa tri zlata, dva srebra i jednom bronzom, Španija ima vrlo sličan učinak, samo jednu bronzu manje, a Grci su u Beogradu došli do druge titule i tako se izjednačili sa Rusijom (tj. bivšim SSSR-om, čiji je najveća zemlja sveta sportski naslednik).

Blog Kategorije
Arhiva
Slučajan izbor